Samsun'da ihracat yüzde 9 düştü

Samsun'da ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 9 düştü. En fazla düşüş sanayi mamullerinde yaşanırken, yaş meyve ve sebze ihracatında ise rekor düzeyde

Samsun'da ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 9 düştü. En fazla düşüş sanayi mamullerinde yaşanırken, yaş meyve ve sebze ihracatında ise rekor düzeyde artış yaşandı.

Samsun'da 2010 ihracat rakamları yaş sebze ve meyvedeki artışa rağmen yüz güldürmedi. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde bir çok ülkeye gerçekleştirilen ihracat ürünleri, 2010'da geriledi. İhracat rakamlarında 2009'da 239 bin 553 ton olan tarım ürünleri, 2010'da 222 bin 873 tonda kaldı. Yine bu dönemde yaş meyve ve sebze ihracatı 237 tondan yüzde 644'lük bir artışla bin 276 tona yükseldi. Yaş meyve ve sebzeyi yüzde 642'lik artışla su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 115 artış ile de maden ve metal ürünleri takip etti. 2010'da en fazla düşüş ise halı, tekstil, deri, hazır giyim ve demir çelik mamullerinde yaşandı.

Yaş meyve ve sebzenin yanında 2010'da bir önceki yıla göre artış gösteren ürünler arasında; fındık ve mamulleri, zeytin ve zeytin yağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller, deri ve deri mamulleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik-elektronik mak. ve bilişim, makine ve aksamları, çimento ve toprak ürünleri, değerli maden ve mücevherat ile maden ve metal ürünleri ilk sırada yer aldı.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, ağaç ve orman ürünleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, hazır giyim konfeksiyon, demir ve demir dışı metal ürünlerinde ise düşüş yaşandı.

Samsun'dan ülkeler bazında en fazla ihracat, Asya ve Okyanus ülkelerine gerçekleştirilirken, en fazla gelir ihracattaki yüzde 13'lük düşüşe rağmen Avrupa Birliği ülkelerinden elde edildi.

Yetkililer, ihracattaki düşüşü global krize bağlarken, 2011 için şimdiden tedbirlerin alınacağı mesajını verdi.