Özbekler Türk portakalını çok sevdi

Türkiye'den kilometrelerce uzaktaki Özbekistan'da satılan Türk portakalı büyük ilgi görüyor. Yoğun ilgiden satıcılar müşterilere portakal yetiştirmey

Türkiye'den kilometrelerce uzaktaki Özbekistan'da satılan Türk portakalı büyük ilgi görüyor. Yoğun ilgiden satıcılar müşterilere portakal yetiştirmeye zorlanıyor. Kasalarla getirilen portakallar kısa sürede tükeniyor. Satış noktaları önünde bazen kuyruklar oluşurken, satıcılar müşterilere taleplerine yetişmede zorlandıkları anlar oluyor.

Mersin'den karayolu ile getirilen portakallar daha çok başkent Taşkent'te satılıyor. Yaklaşık 7 bin kilometrelik bir yol kat edilerek getirilen portakallar Özbekistan parasıyla 5 bin 500 sumdan yaklaşık(3 dolar20 sent) müşterilere sunuluyor. Karasal bir iklimin hakim olduğu ve narenciye ürünlerinin sadece sera türü özel alanlarda çok kısıtlı miktarlarda yetiştirebildiği ülkede Türkiye'de getirilen ve ucuza satılan portakal yüzleri güldürüyor.

Sattıkları fiyatın pazarlardaki portakal fiyatına göre çok daha ucuz olduğunu söyleyen satıcılar, amaçlarının hep pahalı olarak bilinen portakalı Özbek halkına daha ucuza satmak olduğunu söylediler.

Satıcılardan İkram Haydarov "Portakalımız 5bin500 sum. Türkiye'nin mahsulü. İnsanlar ilgi gösteriyor; satışımız iyi. Ucuz fiyata satmaya hareket ediyoruz" diyor.

Gördükleri ilgiden memnun kalan abi-kardeş satıcılar bazen müşterilere portakal yetiştirmede zorlanıyor. Pazarlarda açık alanda kasalarla sunulan Türk portakalının müşterileri adeta eksilmiyor.

Bir taraftan poşet poşet portakal tartan ve bir taraftan da verilen paraları saymaya çalışan satıcılardan Rustam Haydarov ise "Türkiye ürünü portakalımız ilgi görmekte. Yeni yıl havasında olan insanlar alıp yemekte. Bize bunları sağlayan Türkiye'deki çiftçilere teşekkür ediyoruz. Fiyatlarımız gördüğünüz gibi oldukça ucuz. Bundan böylede getirmeye devam edip Özbekistan pazarlarında satacağız" diye konuştu.