MASÜB, çiğ sütteki bakteri oranını AB normlarına çekmek için süt soğutma tankı kurdu

Manavgat Süt Üreticileri Birliği (MASÜB), Yeniköy'e kurduğu 12 tonluk süt soğutma tankıyla, 1 gram çiğ sütte bulunması gereken bakteri oranını Avrupa

Manavgat Süt Üreticileri Birliği (MASÜB), Yeniköy'e kurduğu 12 tonluk süt soğutma tankıyla, 1 gram çiğ sütte bulunması gereken bakteri oranını Avrupa Birliği (AB) standartlarına çekmeyi hedefliyor. AB Süt ve Süt Mamülleri Gıda Normu kriterlerine göre 2011 yılında 1 gram çiğ sütte bulunması gerek bakteri oranı 100 bin. AB kriterlerine göre plastik kap ve tanklarda süt taşınması yasak. MASÜB Başkanı Bilay Ay, AB kriterlerine göre 1 gram çiğ sütte bulunması gereken bakteri oranının 100 bin olduğunu belirtti. AB normlarına göre üretilen süt ve süt mamüllerinde dünyan her yerinde alıcısının olacağını belirten Ay, buna en iyi örneğin Hollanda olduğunu kaydetti. Toprak büyüklüğü Konya ile eşdeğer olan Hollanda'nın ürettiği süt ve süt mamüllerinin yüzde 67'sini ihraç ettiğini belirten Ay, Türkiye'nin ise yüzde 3,8'ni ihraç edebildiğini ifade etti. Ay, "Kurduğumuz 4'er tonluk 3 ayrı süt soğutma tankıyla Manavgat'ta sütte bakteri oranını 100 bine indirmeyi hedefliyoruz. Bunun yolu da toplanan sütün soğutma tanklarında muhafaza etmekten geçiyor. Manavgat'ta süt soğutma tanklarında 1 gram çiğ sütte bakteri oranını AB normuna çektik. Süt toplandıktan sonra soğutma tankında muhafaza edilmezse bir kaç saat içinde bakteri oranı 10 milyonu bulabilir. Krom çelik kaplar sütte bakteri yayılmasını engelliyor." diye konuştu.

Manavgat'ta günlük özel çiftliklerle birlikte 43 ton süt toplandığını belirten Ay, toplanan sütün yüzde 90'nın yerinde mandıralar tarafından işlendiğini kaydetti.

Ay, Manavgat'ta halihazırda sütün litresinin 62 kuruş olduğunu yeni zam için mart ayını beklediklerini kaydetti.