Kıbrıslı Yazar Neriman Cahit'in Yeni Kitabı Rekora Gidiyor

Kıbrıslı Türk araştırmacı yazar Neriman Cahit'in son yazdığı "Araplara Satılan Kızlarımız" adlı kitabı bir haftada bine yakın satılmasıyla Kıbrıs'ta rekor sayılabilecek rakama ulaştı

Kıbrıslı Türk araştırmacı yazar Neriman Cahit'in son yazdığı "Araplara Satılan Kızlarımız" adlı kitabı bir haftada bine yakın satılmasıyla Kıbrıs'ta rekor sayılabilecek rakama ulaştı. Otuz üç yıllık öğretmenlik hayatında çeşitli eserlere imza atan Neriman Cahit son zamanlarda tarihe ışık tutan çalışmalarıyla tanınıyor.
Neriman Cahit, yeni kitabında, Kıbrıs'ta aslında küllenmiş bir yaraya parmak basıp 1920 yıllarında başlayıp yaklaşık 30 yıl süren bir hikâyeyi ele aldı. Harp yıllarının etkisi ile yaşanan yoksulluk döneminde aracı ve simsarlar tarafından Suriye, Ürdün Filistin, Lübnan gibi ülkelere bazen bir çuval un karşılığında satılan yaşları 12 ile 14 arasında değişen yaklaşık 4 bin Kıbrıslı Türk kızın izini arayarak bazılarını bulan Cahit, böylelikle bir dönem yaşanan bu dramı aydınlattı.
Arap ülkelerindeki araştırmalarından sonra döndüğünde üç gün hiçbir şey yazamadığını belirten Cahit, yüzlerce dramatik öykü arasından en çarpıcılarından birinin Amman'daki El Vahded kampında yaşayan 97 yaşındaki Hatice Tevfik Ali olduğunu söyledi.
Cahit, konuşmasında, "Hiç konuşmayan Hatice Nine için aynı zamanda müzisyen de olan gazeteci arkadaşım Eralp Adanır'a eski türküleri mırıldanmasını söyledim, 'gemim üç borulu' ve diğerlerini söyledi ama 'Adı Yemendir' türküsüne gelince Hatice Nine ağlamaya ve iki eliyle dövünmeye başladı. Yıllardır konuşmadığı Türkçesiyle 'bizi sattılar, bizi sattılar, sattınız bizi' diye ağlamaya başladı."
Yazar Neriman Cahit kimi zaman "bunları kaşımaya ne lüzum vardı" şeklinde tepkiler aldığını ifade ederek şunları söyledi: "belleklerin yenilenmesini ve bu acıyla tarihin yüzleşmesini, bir çuval una, bir dönüm tarlaya, 5 liraya satılan kızlarımızın acı öykülerini tarihe not düşmek istedim."
Kitabın tüm finansmanın Neriman Cahit'in KKTC'de birçok önemli noktada görev yapan öğrencileri tarafından sağlanmış olduğu bildirildi. "Araplara Satılan Kızlarımız" adlı kitabın kapağında 14 yaşında Yayla köyünden gelin gitmiş ve nerede olduğu bilinmeyen Şaziye'nin gözüyaşlı fotoğrafı yer alıyor.
(MG-HO-Y)