Kalıp üreticileri 2015'te yıllık 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, sektörün 2015 yılına kadar ulaşmak istediği yıllık ihracat hedefinin 1 mi

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, sektörün 2015 yılına kadar ulaşmak istediği yıllık ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğunu söyledi. Özoğul, kalıpçılığın kapasite ve kabiliyet açısından gelişmesi için devletten 'pozitif ayrımcılık' yapmasını beklediklerini belirtti.

UKUB'dan yapılan yazılı açıklamada, imalat sanayinin altyapısını oluşturan ve Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde stratejik öneme sahip sektör olarak değerlendirilen kalıpçılığın, dünyada 65 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olduğu belirtildi. Türk kalıpçılık sektörünün teknolojik makine parkuru, tasarım ve analiz yazılımları, bilgi birikimi, uygun fiyat politikası ve coğrafik avantajlarına rağmen dünya ve Türkiye kalıp pazarından yeterli pay alamadığı kaydedildi.

Dünyada üretilen kalıpların yüzde 70'inin otomotiv sektöründe kullanılırken, Türk otomotiv sektörünün kalıp ihtiyacının yüzde 80'ini yurt dışından temin ettiğine dikkat çekildi. Son 10 yılda sadece otomotiv sektörünün ithal ettiği kalıplardan yaşanan döviz kaybının 1.2 milyar dolar civarında olduğu, kalıp ithal eden diğer sektörler de hesaba katıldığında rakamın 1.5 milyar doları aştığı vurgulandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun dış ticaret verilerine göre, Almanya, İtalya, Fransa, Rusya gibi sanayileşmiş ülkelere kalıp ihracatı gerçekleştiren Türkiye'nin, 2007'de 108 ülkeye ve bölgeye yaklaşık 105 milyon dolarlık kalıp ihracatı yaptığı öğrenildi. UKUB açıklamasında şöyle denildi: "3 yıllık değerlendirmede, yakaladığı yüzde 22 büyüme oranıyla Türk ekonomisine katkısı her geçen gün artan kalıp sektörünün, ikili anlaşmalar aracılığıyla da Avrupa'da başarılı bir konuma geldiği açıkça görülüyor" ifadesi kullanıldı.

UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, her geçen gün, yeni uluslararası firmaların yatırım yapmak üzere Türkiye'ye geldiğini, mevcut firmaların da yatırımlarını artırdığını bildirdi. Standart ve düşük maliyetli üretimin en temel ekipmanı olan kalıba olan ihtiyacın da sürekli arttığına dikkati çeken Özoğul, "Sektördeki ihtiyaç açığı nitelikten değil nicelikten kaynaklanıyor. Ülkemizin imalat sanayisi için stratejik öneme sahip olan kalıpçılığın kapasite ve kabiliyet açısından gelişmesi için devletten 'pozitif ayrımcılık' yapmasını bekliyoruz." dedi. Özoğul, sektörün 2015 yılına kadar ulaşmak istediği yıllık ihracat hedefinin ise 1 milyar dolar olduğunu dile getirdi.