İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemeleri, Yenibosna'ya taşınacak

İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin başkanları, bina olarak taşınmaları planlanan Çağlayan'da inşaası bitmek üzere olan Avrupanın en büyük

İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin başkanları, bina olarak taşınmaları planlanan Çağlayan'da inşaası bitmek üzere olan Avrupanın en büyük adliye binasının kendileri için uygun olmadığını bildirdi. Bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri için Yenibosna'da yeni bir bina yapılmasına karar verildi.

İstanbul'da bazı adliye binalarının yetersiz kalması nedeniyle Çağlayan'da yaklaşık iki yıl önce kompleks bir adliye binası inşaatına başlanmıştı. Avrupa'nın en büyük adliye binası olarak tasarlanan binaya Eyüp, Fatih, Şişli. Sariyer ve İstanbul adliyelerinin taşınması planlanmıştı. Bitme aşamasına gelen binayı gezen İstanbul Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan hakim ve savcılar kendileri için öngörülen özellikle duruşma salonları ile mahkeme kalemlerinin uygun olmadığına karar verdi.

Duruşma salonunun, gördükleri davalar için yetersiz olduğunu belirten mahkeme başkanları, tek davası yüzlerce klasör olan birçok davaya baktıklarını ve bu nedenle kendileri için farklı bir yerde daha uygun koşullarda bir adliye binası yapılmasını istedi. Bu durumun Adalet Bakanlığı'na, oradan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı ile özel görüştüğü, bu görüşmenin sonunda da Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin, Çağlayan'a gitmesinden vazgeçildiği ifade edildi. Görüşme sonunda Özel yekili Ağır Ceza mahkemeleri için yeni bir bina yapılması kararı çıktı.

Binanın yapılması 1-2 yıl gibi uzun süre alacağından bu süre içerisinde Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin, Çağlayan'a taşınacak olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın eski binasına geçici olarak taşınmasına karar verildi. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri üyeleri, İstanbul'da kendilerine gösterilen uygun arsaları gezdiler ve yapılan değerlendirilmede Yenöbosna'da TEM oto yolu ile TEM-Havalimanı bağlantı yolunun birleştiği bölgede boş bir arazi konusunda karar kılındığı belirtildi.