Türkiye yeniden Hizbullah'ı tartışıyor

Gazeteci-yazar Mehmet Faraç, Hizbullah örgütü hakkında çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. "Hizbullah örgütüne giren maldan, çıkan ise candan olur" diyen Faraç, örgütün 1984-1992 yılları arasında PKK'nın Güney Doğu'daki milis yapısını tamamen çökerttiğini ifade etti.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. Maddesi'nin yürürlüğe girmesiyle Türkiye'nin en büyük davalarından biri olan 'Hizbullah Davası'nın sanıkları da serbest kaldı. Türkiye yeniden Hizbullah konusunu tartışmaya başladı. 

Cumhuriyet gazetesi ile yolları ayrılan gazeteci-yazar Mehmet Faraç CNN Türk'te yayınlanan BeşNBirK programında Cüneyt Özdemir'in konuğu oldu. Aynı zamanda terör uzmanı da olan Mehmet Faraç, Hizbullah örgütü hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hizbullah'a girenin maldan, çıkanın ise candan olacağını söyleyen Faraç, Hizbullah'ın kendi üyelerine infak adı altında para yardımı topladığını ifade etti. Hizbullah örgütünün militanlarını CV ile kabul ettiğini belirten Faraç, fotoğraflı CV'ler örgüte verilirdi. Bunlar kent birimleri tarafından araştırılıp merkez komiteye iletilirdi. Merkez komite onaylarsa o bir Hizbullah militanı olurdu şeklinde konuştu.

Hizbullah örgütünün 1984-1992 yılları arasında Güney Doğu'da PKK'nın milis yapısını tamamen çökerttiğini söyleyen Mehmet Faraç, "Hizbullah bu aşamaya yalnız gelmedi. Çünkü Hizbullah'ın eylemlerini yapan bu içerden çıkan militanların bağlı olduğu grup aslında asıl Hizbullah değildi. Hizbullah'ın asıl yapısı Batman, Mardin ve Diyarbakır'da ilin menzil kitapevlerinde, vahdet kitapevlerinde fikri çalışmalar yapan çoğu nurcu kökenli insanlardı" dedi.