Güsiad Demiryolunu Sorguluyor

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Doç

Güsiad Demiryolunu Sorguluyor
Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, "Trabzon Erzincan demiryolu projesinin güzergahını siyaseten belirleme çalışmaları hız kazanmıştır. En kısa sürede bir platform oluşturarak gereken çabayı göstermeliyiz" dedi.
GÜSİAD Genel Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, güzergah belirleme çalışması işinin Devlet Demiryolları tarafından açılan ihale ve 2 Kasım 2009 tarihinde imzalanan anlaşma ile Yüksel Domaniç firmasına verildiğini ve ihalede işin süresinin 480 gün olarak belirlendiğini belirterek, "Bu nedenle Gümüşhaneli Sivil toplum Kuruluşları da ihaleyi alan firmayı etkilememek ve objektif bir çalışmanın ortaya çıkabilmesi ile en doğru güzergahın belirlenebilmesi amacıyla herhangi bir girişimde bulunmamıştır" diye konuştu.
Aydın, demiryolu güzergahı için lobicilik faaliyetleri yapıldığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
"2010 yılında kurulduğu belirtilen ve kanımızca Trabzon'un sadece belirli bir kesimini temsil eden; bazı sivil toplum ve meslek kuruluşlarından oluşan Trabzon-Erzincan Demiryolu Platformu'nun bir süreden beri çok açık bir biçimde lobicilik faaliyetlerine başladığını ibretle izlemekteyiz. Gümüşhane'yi temsil eden hiçbir kişi ve kuruluşun bulunmadığı bu platform ihaleyi üstlenen Yüksel Domaniç firmasının çalışmalarını dikkate almadan kendine göre bir güzergah belirlemiş ve bunu tartışmayalım da diyebilmiştir! Bu platforma göre güzergah nasıl olacakmış? Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon şeklinde olmalıymış. Bu güzergah için sarp dağları geçmek üzere 35 km uzunluğunda bir demiryolu tüneli gerekecektir. Platform Yürütme Kurulu bu düşüncelerle önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini ziyaret ederek, rapor sunarak siyaseti harekete geçireceğini açıklamıştır. Bu güzergah teknik değildir, ekonomik değildir, fizibil değildir. Sürece bakıldığında bu güzergahın olsa olsa siyasi bir güzergah olduğu söylenebilir. Ancak buna asla izin verilmeyecektir. Yangından mal kaçırırcasına siyaseti etkilemeye çalışarak rasyonel olmayan yollara başvurmak sonuç vermeyecektir. Yanlış hesap Bağdat'tan dönecektir. Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin de daha çok çıkarına olacak ve Karadeniz'i Orta Anadolu'ya bağlayacak olan güzergah Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon güzergahıdır. Sonuç olarak 'siyaseti harekete geçirmek' suretiyle rasyonel olmayan güzergah belirleme çalışmalarına şiddetle karşı çıktığımızı belirtir, Trabzon-Erzincan demiryolu platformunu gerçeklerin yanında olmaya çağırıyoruz."