Edremit'te Hareketli Meclis Toplantısı

Balıkesir'in Edremit Belediye Meclisi, 2011 yılının ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ın, gerçekleri ortaya koymak adına yaptığı çarpıcı açıklamalar dikkat çekti.

Edremit'te Hareketli Meclis Toplantısı
Edremit Belediye Meclisi Ocak ayı olağan meclis toplantısı, 17 ana gündem ve 3 ek gündem maddesi ile Belediye ve Meclis Başkanı Tuncay Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Kılıç konuşmaları esnasında, halkı yanlış yönlendiren siyasetçilere ve basın mensuplarına sert sözler söyledi. Toplantının ana gündem maddelerinin birincisi olan Denetim Komisyonu'nda görev alacak üyeler belirlendi. Gizli oylama ile yapılan seçimde, Muharrem Terzioğlu, Aykut Dürüst, Haldun Sümerkan, Mehmet Karahan ve Ali Yılmaz Diker Denetim Komisyonu'na alındı.
İkinci gündem maddesi olan İhtisas Komisyon üyelerine ödenecek huzur hakkı ücretleri 68 TL olarak belirlendi. Daha sonra, 2011 yılında 32.'si yapılacak olan Edremit Zeytin Dalı Kültür â€" Sanat ve Film Festivali'nin tarihi, 5 Eylül ile 11 Eylül tarihleri arası olarak belirlenirken, 2011 yılında 9.'su yapılacak olan Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin tarihi 21 Mayıs olarak uygun görüldü. Başkan Tuncay Kılıç, kamuoyuna bir duyuru yaptı ve Edremit Belediyesi'ne mülakat yapılarak mimar ve yüksek mimar alımı yapılacağını söyledi.
İlçenin Faruk Serpil Parkı içerisinde bulunan Tepe Aile Çay Bahçesi'nin yan tarafındaki yerin, Edremit Toplum Sağlığı Merkezi'nin talebi doğrultusunda, yeşil kart bürosu olması isteği görüşüldü. İlçedeki çeşitli taksi duraklarındaki ticari plaka hakları zayi olan taksi işletmecilerinin talepleri görüşüldü ve mağdur taksicilerin hakları geri verildi.
Meclis gündeminin 9. maddesinde yer alan, Edremit belediyesi bünyesindeki 23 adet zeytinliğin belediyeye gelir getirmesi ve bakımlarının periyodik olarak aksamadan yapılabilmesi için kiraya verilmesi konusu da görüşüldü. Belediye Meclis Üyeleri'nin görüşlerini belirttiği konu ile ilgili, 23 adet zeytinliğin 8 yıllığına ve her yıl periyodik bakımları yapılması kaydı ile kiraya verilmesi uygun görüldü. Bu sayede, mevcut zeytinlikler, budama, gübreleme, sulama ve ilaçlama işlemlerinden geçirilmez ise kiracılara caai müeyyideler uygulatılacak.

YENİ BELEDİYE SARAYI 10 YILLIĞINA KİRAYA VERİLECEK
Daha önceki belediye yönetimi tarafından yaptırılan ve yüksek maliyet ve bakım gerektirdiği için içerisine yıllardır taşınılamayan yeni Belediye Sarayı binası ile ilgili karar alındı. Tartışmaya açılan konu ile ilgili görüş birliğine varan meclis üyeleri, mevcut binanın 10 yıllığına yeniden kiraya verilmesine onay verdi. Mevcut bina, 2010 yılında meclis kararıyla kiraya verilmesi için halka sunulmuştu ve talep çıkmaması üzerine 2011 yılı için yeniden kiraya verilmesi kararı çıkartılması ihtiyacı doğmuştu.
Bazı vatandaşların, belediyenin yasal olarak halktan alması gereken kaldırım ve yol tahakkuklarını iptal veya en aza indirgenmesi isteği üzerine tartışmaya açılan konu ile ilgili farklı fikirler ortaya atıldı. Ülkedeki bir çok belediyenin başına bela olan kaldırım ve yol tahakkukları konusunda hassasiyet gösteren Belediye Meclis Üyeleri ve Başkan Tuncay Kılıç, geçen dönemki belediye yönetimi zamanında yapılan yol ve kaldırım tahakkukları haricinde yeni yapılan ve yapılacak olan yol ve kaldırım tahakkukları tutarını binde 5 olarak uygun gördü.
Ak Partili Meclis üyesi Aykut Dürüst söz alarak, "Tahakkuk etmiş ödemeler, şu andaki dönemle ilgili değil, önceki dönemle ilgili" dedi. Tekrar bir düzenleme yapılacağını söyleyen Başkan Kılıç, "Bizim zamanımızda yapılan taşlar için katılım payları henüz tahakkuk edilmedi. Onun ile ilgili oranı da binde 5'e düşürebiliriz" diye konuştu. AK Partili Meclis üyesi Aykut Dürüst'ün, "Şimdiye kadar kimseden ses çıkmamıştı. Şimdi sıkıntı çekilmeye başlandı. Bizler Edremit'te çok taş döşüyoruz" demesi üzerine ise Başkan Kılıç, "Şimdiye kadar tahakkuk yapılmamış. Bu katılım payları geçmiş dönem yapınla çalışmaların katılım payları. Tahakkuklar yapılmaya başlandığı için böyle oluyor. Geçen dönem ki çalışmalar yüzünden bende çok sıkıntı yaşıyorum. Bir kadın geldi v makamımda hakaret etti. Masaya vuruyor. Bir şey demedim en son çıkarken de 'hırsız' diyor. Bende hırsızın kim olduğu mahkemelerde görülecek dedim. Dava açtım. Kendisi tahakkuku getirmiş ve 'bunu yok ediver' diyor. Hangisi hırsızlık?" dedi.
Kılıç ayrıca, "Yol ne zaman yapılmış, 2008'de. Vatandaş da dürüst ve namuslu olacak. Niye o zaman gidip sormamış? Siz bundan ne kadar para alacaksınız dememiş. Vatandaş anında tepki vermeli" diye konuştu.
Ruhsatsız yapılar ile ilgili bir komisyon kurulup, tek tek tespit yapılması isteğinin ortaya atıldığı meclis toplantısında konuşan yetki müdürler, yüksek oranlı cezai yaptırımlar nedeniyle bu konunun tıkandığını söyledi. Ahmet Öner'in Belediye Başkanlığı döneminde belediyenin kendi arazilerinin halka dağıtıldığını söyleyen Belediye Başkanı Tuncay Kılıç ise, ruhsatsız yapılanmanın bu nedenle olduğunu dile getirdi.
Kılıç, konu ile ilgili olarak, "Belediye mülkünün üzerine ev yapıldı. Gayrimenkul belediyenin. Belediye kendi malının üzerine ev yaptırdı. Ben buna halk dalkavukluğu diyorum. Bunun bir anlamı yok. Bu oy için yapılıyor. İşte sıkıntıları ortaya çıkıyor. Ben bunların kaç yıl geçse de unutulmamasını istiyorum. Dinimizde bunu emrediyor. Müslümanlık sadece namaz kılmak, oruç tutmak ile olmuyor. Dinimiz 'kolaylaştırın' diyor" şeklinde konuştu.
Diş Hastanesi ve Devlet Hastanesi'ne daha hızlı ulaşım sağlanması için dolmuş hattı talebini değerlendiren Belediye Meclisi, mevcut hatların yeterli olması nedeniyle isteği uygun bulmadı.

"BİZ SOSYETE BELEDİYESİ DEĞİLİZ. ZENGİN VE FAKİR AYRIMI YOK"
Bir yerel gazetenin 'Biz sosyete belediyesi değiliz' şeklindeki manşet haberine teşekkür eden Meclis Başkanı ve Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, "Biz zengine içeri, fakire dışarı çıkın demiyoruz. Burada fakir ve engini bir arada oturtuyoruz. Biz bu görevi Allah rızası için yapıyoruz" diye konuştu.
Siyasi parti temsilcilerinin de meclis toplantılarını takip etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Tuncay Kılıç, "Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Herkes muhalefet gelmesin ve istediğimiz gibi karar alalım der. Biz tanımak ve herkesin görüşlerini almak istiyoruz. AK Parti İlçe Başkanı'nı burada görmek, onu tanımak, görüşlerini almak istiyoruz. Şimdi 550 Milletvekiline yapılan masraflarla neler yapılmaz. Neden böyle yapılmış, herkesin Ankara'da toplanması mümkün olmadığına göre halkın temsili yapılmış. Ama ülkemizde liderle demokrasisi var. Herkes aynı oyu kullanıyor. Grup başkan vekilleri grupları yönlendiriyor. Biz belediyemiz yönetiminde herkesin görüşlerini bildirmesini istiyoruz" dedi.
Ek gündem maddeleri arasında Edremit Belediyespor'da yardım konusu ile yerini aldı. Kulübe 2010 yılında 150 bin TL olarak belirlenen nakdi yardım, bu sene 200 bin TL olarak kararlaştırılırken, meclis üyelerinin de oy birliği ile paranın verilmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili olarak söz alan Edremit Belediyespor Kulübü Başkanı Halil Can, "Yönetimi geçmiş dönemden borçlu aldığımız için, nakdi yardım talebimiz vardır. Bu yardım 200 bin TL olarak belirlendi. Bu sene lig bölgesel oldu. Bu ligde İstanbul, Bursa, Bilecik gibi iller var. Deplasman başı 4 buçuk, 5 bin TL gibi artı masraflar oluyor. Bu sene bir de bayan basketbol takımımız var. Bu durumlarında göz önünde bulundurulmasını talep ediyorum" şeklinde konuştu.

"PARTİLERİN KAPANMASINA ANLAM BİR VEREMİYORUM"
Ülke gündemi ile ilgili kişisel görüşlerini ortaya koyan başkan Kılıç, "Bu ülkede partilerin kapanmasına da anlam veremiyorum. Okul müdürü hata yapınca, okulu mu kapatıyoruz? Okul müdürü cezalandırılıyor. Nizam partisi, refah partisi vs. kapatıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak iktidara getirildi. Hadep, Dehap vs. kapatıldı. BDP olarak tekrar meclise girdiler. Yüzde 10 barajının da anlamı yok ki! Barajın etrafını dolaşıp geçtiler. Seçim kanunu günün şartlarına uymalı. Herkes evinde oy kullansa milletvekiline ihtiyaç kalmayacak ki. Şimdi Roman açılımı yapılıyor, şanslar tanınıyor. Artık Roman olmayanlarda Romanım diyecek. Kuvayi Milliye Edremit'te kuruldu. Biz demokrasiyi yaşatan bir şehiriz. Kuvayi Milliye'yi Atatürk kurmadı. Ruhi Sağdıç Bey, Cahit Bey, Şehit Hamdi Bey kurdu. Burhaniye'yi anlamıyorum. Yapılan anıtta bunların hiç birinin adı yok. Edremitspor Kulübü 1908 yılında kuruldu. Fenerbahçe'den bir sene sonra kuruldu. Edremit İdman Yurdu olarak, Kuvvayi Milliye şu anki Yapı Kredi Bankası'nın olduğu binada kuruluyor. Atatürk'te sonradan Kuvayi Milliye'ye katılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Burhaniye'ye 300 bin TL vermiş. Şimdi bizim kuracağımız anıt için ne kadar verecekler? Anıtı ilçe girişinde yapmayı planlıyoruz" dedi.
Belediyenin hizmetlerini eleştiren haberlerin yapılmasına ve yalan söyleyen siyasetçilere yönelik farklı bir açıklamada bulunan Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, "Kuyumcular Çarşısı'ndaki ve Edremit yollarındaki çukurları eleştiren gazete haberlerini umursamıyorum. Yukarı Çarşı ne zaman bitecek. Azerbaycan Bulvarı'nda çukurlar varmış. Körfez'de 15 belediye var. Altınova'dan Altınoluk'u kadar hangisinde çukur yok? Başkan arkadaşlarım alınmasın şimdi. 20 senelik belediye Başkanları var. Foseptikler denize dökülüyor. Basın mensupları onlara baksınlar. Lanet olsun. Halkı yanlış yönlendiren siyasetçilere ve basın mensuplarına lanet olsun. Arıtma düzgün çalışmıyor. Hasan efendi Valiliğe gitmiş, Çalıştırmadığı arıtmadan bizden para istiyor. Vali'ye gidiyoruz. Kaymakam'a gidiyoruz, arıtma sorunu karşımıza çıkıyor. Halkı kandıran basın ve siyasetçilere lanet olsun. Daha önce niye haber yapmadınız? Önceden sihir vardı. Şimdi sihirler ortadan kalktı değil mi? Kısacaz-sı sizlerle dertleştim. Edremit halkı ile dertleştim. Bu konularla ilgili hatalı olduğum konular var olduğunu düşünüyorsanız, şimdi konuşulsun. Radyodan da dinleyip, hatalı olduğumu düşünen varsa da gelsin burada konuşsun, yada kıyamete kadar sussunlar" diye konuştu.

HALKIN "JEOTERMAL İLE ISINAMIYORUZ" ŞİKAYETLERİ KONUŞULDU
Belediye meclisinde gündem dışında konuşulan konu olan TEDAŞ'ın aydınlatma direklerine bakım yapmadığı ve sokakların karanlıkta kalması konusunda da sert tutum sergileyen başkan Tuncay Kılıç, TEDAŞ hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Daha sonra meclis üyeleri tarafından gündeme getirilen Jeotermal A.Ş. idaresindeki jeotermal ısınma sistemi ile ilgili vatandaşların şikayetleri konuşuldu. Yeterli ısınma sıcaklığı sağlanamadığı konusunda belediyenin kapılarının aşındırıldığını söyleyen meclis üyeleri ve başkan Kılıç, Edremit Jeotermal A.Ş. adlı şirketin özel bir şirket olduğunu ve Edremit Belediyesi'nin bu şirkete sadece yüzde 25 ortaklığı olduğunu hatırlattı. Aşındırılacak olan pakının Jeotermal şirketi olması gerektiğini söyleyen Başkan Kılıç, "Geçen ayki toplantımızda Jeotermal A.Ş. müdürünü çağırmıştık. Toplantıdan sonra kendisi bana, 'Neden kuyunun başına gelmediniz? Ben orada idim' dedi. Yani biz meclisi toplayıp ayağına gidecekmişiz müdürün" diye konuştu. Şirketin bin 500 abone sayısına ulaşma sözünü hatırlatan meclis üyeleri, Edremit Belediyesi avukatı aracılığıyla şirkete dava açıldığına dikkat çekti. Başkan Tuncay Kılıç, ısınamamaktan yakınan vatandaşların da, hukuki yola başvurmalarının faydalı olacağını hatırlattı.
Belediye ve Belediye Meclisi Başkanı Tuncay Kılıç, Edremit Belediye Meclisi'nin siyaset gözetmeksizin büyük bir uyum içinde örnek çalışmalar kaydettiğini söyleyerek, meclis üyeleri ve belediye çalışanlarını tebrik etti. Meclis toplantılarına tam katılım sağlanmasının tartışma ortamını doğuracağından büyük fayda getireceğini kaydeden Kılıç, radyodan canlı olarak verilen meclis toplantılarının vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendiğini de sözlerine ekledi.