Dışişleri: 'Aktif Politika, Türkiye'ye İlgiyi Arttırdı'

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, aktif bir politika izlenmesinin Türkiye'ye olan ilgiyi arttırdığını belirtti.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konseydeki görev süreleri biten Türkiye ile Japonya, Meksika, Avusturya ve Uganda'nın yerlerini Almanya, Portekiz, Güney Afrika, Hindistan ve Kolombiya'ya devrettiğini açıkladı.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 3 konunun sorumluluğunu aldığı, bu konuların Afganistan, Kuzey Kore ve terörizmle mücadele ile ilgili olduğu belirtildi.
Türkiye'nin Genel Kurul'da aktif olarak çalıştığı, uzlaşmacı ve barış yanlısı bir tutum sergilediği kaydedildi. Türkiye'nin Afganistan konusunda alınan kararların koordine ve müzakere edilmesi, Afganistan ziyaretinin koordinesi ve İstanbul'da Afganistan Zirvesi'nin düzenlenmesi gibi aktivitelerde bulunduğu bildirildi.
Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanlığı tarafından kınama yayınlanmasında ve İsrail'in açık ve net şekilde kınanmasında etkili olduğunu ifade eden yetkililer, Türkiye ile Birleşmiş Milletler'ın dış politikalarının örtüştüğünü ve aktif bir politika izlenmesinin Türkiye'ye olan ilgiyi arttırdığını belirtti.

BÜYÜKELÇİLER KONFERANSI
3. Büyükelçiler Konferansı bünyesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, büyükelçilere Türkiye'nin enerji politikaları konusunda bilgi verdiği ve uluslararası politika çerçevesinde boru hatlarının önemine değindiği bildirildi.
Öğleden sonra ise büyükelçiler, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüştü. Görüşmede, PKK terörü ile kararlılıkla mücadele ülkelerle işbirliğinin altının çizildiği kaydedildi.
Büyükelçilerin çalışma grupları çerçevesinde 1915 olaylarını bütün yönleriyle ele aldığı, büyükelçilere yapılan baskı ve lobi gruplarının çeşitli tasarıları önermeleri konusunda görüş alışverişi yapıldığı, bu olayla ilgilenen komitenin nasıl çalışması gerektiği, beklentiler ve Ermenistan ile ilişkiler konularının görüşüldüğü ifade edildi.
Asya, Afrika, Amerika çalışma gruplarında ise; Asya bölgesinde açılımın arttırılması konusu, Afrika'ya yardımların artarak devam ettirilmesi, olası sorunların çözümü konularının ele alındığı bildirildi.
En az gelişmiş ülkeler çalışma programında, ülkelerin kalkınması için yapılabilecekler, yardımların önemi gibi konuların ele alındığı ve Birleşmiş Milletler eylem planı, İstanbul'da 11-13 Mayıs arasında yapılacak olan Zirve'nin sonuç bildirgesi hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.