Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver 2010'u Değerlendirdi

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Döver 2010 yılında oda olarak 2009 yılındaki gibi ilklere imza attıklarını belirterek yapılan çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver 2010'u Değerlendirdi
Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver 2010 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Döver değerlendirmesinde, "Didim Ticaret Odası açısından, geride bıraktığımız 2010 yılı oldukça verimli sonuçları olan ve ileriye dönük projelerimiz için bizlere güven veren bir yıl oldu diyebiliriz. Odamız, 2010 yılı içerisinde Didim tarihinde ilkleri başarmıştır. Bunların en başında gururla ifade ederim ki 2009 yılında Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın da katılımları ile gerçekleştirilen 1. Didim Turizm Yatırım Zirvesi'nin ardından bu yılda geniş bir katılımla gerçekleştirilen 2. Didim Turizm Yatırım Zirvesi olmuştur. Bu zirve toplantılarını Didim'in geleceği açısından çok önemli görüyor, bu nedenle çok önemsiyoruz. 1. Turizm Zirvesi'nde alınan kararların takibi ve ne aşamada olduğumuzu II. zirve esnasında test etme olanağı bulduk. Bunlardan en önemlisi ilk zirvedeki taleplerimizden biri olan Didim-Kazıklı Havaalanı yolunun 'Turizm Yolu' haline getirilmesi konusunda halkımızın da verdiği destekle toplanan 10.000 imza ile yaptığımız müracaat konusunda çok önemli aşama kaydedilmiş, Didim-Akbük-Bodrum yol kavşağı yolunun bölünmüş yol olarak yapımı için ihale süreci tamamlanmış olup 2011 yılı içerisinde yolun hizmete girmesi planlanmaktadır" dedi.
Apollon Tapınağıyla ilgili odanın yaptığı çalışmalara değinen Döver şunları söyledi; "Ticaret Odası olarak ilklere imza attığımız projelerden biri de Apollon Tapınağı ile ilgili arşiv çalışmasıdır. Yaptığımız araştırmalarda gördük ki ilçemizi ve bölgemizi ilgilendiren, fakat Didim de hiçbir kurumda bulunmayan onlarca eser dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelere dağılmış durumdadır. Didyma antik kenti ile ilgili bir kitap Avustralya milli kütüphanesinde, bir diğeri İstanbul Alman arkeoloji Enstitüsü kütüphanesinde karşımıza çıkmaktadır. İşte bu tür kitap ve materyallerin odamız çatısı altında toplanıp halkımızın ve akademisyenlerin hizmetine sunulmasının bizlere ve ilçemize artı değer katacağı düşüncesi ile personelimiz Arif Çolak İstanbul'a gönderilmiş, burada bulunan Hollanda Kraliyet Akademisi Kütüphanesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Fransız Anadolu Araştırmaları Merkezi, Koç Üniversitesi Kütüphanesinde çalışmalar yaparak buralarda bulunan çok sayıda eserin birer nüshası alındı. Diğer kaynaklardan ve kurumlardan elde edilen eserlerle birlikte toplam sayfa sayısı 4910 olan 35 adet kitap ve 800 adet fotoğraf arşivi odamız bünyesinde bulunmaktadır"
Başkan Döver, geleneksel Ramazan ayı yardımlarını 2010 yılında da devam ettiğini, yaklaşık 600 aileye gıda paketi ulaştırıldığını kaydetti. Döver, okullara da 150 adet kırtasiye yardımı yaptıklarını söyledi. Oda tarafından yapılan kültürel ve sanatsal faaliyetlere de değinen Döver , 201 yılında da kültüre ve sanatsal etkinlikleri sürdüreceklerini söyledi.
Didim'in tanıtımı için katılan fuarlara ilişkinde konuşan Başkan Döver " Didim'in tanıtımını kendine misyonlarından biri olarak belirleyen odamız kendi katıldığı fuarların yanında, düzenlenen Turizm Fuarlarına katılan kuruluşların materyal ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmuştur. 2010 yılı Ticaret Odamız açısından tam bir fuarcılık atılım yılı olmuş, yıl içerisinde Konya Tarım Fuarı, Bursa Yapı Malzemeleri Fuarı, İzmir İnşaat fuarlarına araç kaldırmak sureti ile ilgili meslek erbabı ve üyelerimiz taşınmıştır. Oda meclisimizin aldığı karar doğrultusunda yurt içi ve yurt dışı fuarlarına önem verilmeye devam edilecek ve önümüzdeki 2011 yılı tam bir tanıtım yılı olacaktır. Bu doğrultuda Ocak ve Şubat ayları içerisinde düzenlenecek Hollanda Utrech, Ukrayna Kiev, Almanya Berlin, Rusya Moskova Turizm fuarlarına katılarak ilçemizi en iyi şekilde tanıtılmasına karar verilmiştir. 2011 yılı bizim için plan ve projelerimizle yoğun geçecek bir yıl olacaktır. Özellikle Adnan Menderes Üniversitesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile işbirliği içerisinde halkımızın ve üyelerimizin yararına olacak bir çok projeye imza atmayı planlamaktayız" dedi.
Didim'i tanıtımı için oda tarafından yapılan broşür ve tanıtım çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren Başkan Döver, "İlçemizi tanıtma adına yaptığımız önemli bir çalışmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü vasıtası ile İngilizce olarak hazırlamış olduğumuz Didim broşürlerinin 5 bin adet basılıp bizlere teslim edilmiş olmasıdır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda aynı broşürlerin Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça olarak da basılması kararlaştırılmıştır. Toplamda 25 bin adet olacak broşürlerin masrafı tamamen bakanlık bütçesinden karşılanmaktadır" diye konuştu.
Başkan Döver esnafa yönelik yapılan çalışmaları da dile getirirken "İlçemizdeki kurumlarca verilemeyen hizmetlerin esnafımızın ayağına gelmesi için gerekli çalışmalar yapılmış, gıda sektöründe çalışan personelin yaptırmak zorunda olduğu portör muayeneleri için Aydın Verem Savaş Derneği'nin Ticaret Odamızda yılda iki kez hizmet vermesi sağlanmıştır. Halkımızın sağlıklı ortamlarda hazırlanan besin maddelerini tüketmesini sağlayacak ve gıda sektöründeki esnafımızın üretim alanlarını hijyenik hale getirmesi hedeflenen, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Beyaz İnci ve Bayrağı Beratı Projesine Ticaret Odamız olarak destek verdik. Kontrol heyetine personel vermenin yanında bu belgeyi almaya hak kazanan esnafımızı internet sitemizde yayınlayarak, halkımızın bu tür sağlıklı üretim yapan yerlerden alışveriş yapmasını özendirdik" şeklinde konuştu .
Oda yöneticileriyle yurt içi ve yurt dışında yapılan ziyaretlerle ilgili de konuşan Döver "Tüm bunların yanında 2010 yılı içerisinde ülkemizin bir çok yerinden Ticaret Odaları ve diğer Odaların Başkanları ve yöneticileri odamızı ziyaret ettiler. İlçemizin saygıdeğer bürokratları ve kurum müdürleri yine odamızı çeşitli defalar ziyaret ettiler. Bu ziyaretlerde kurumların konuları ile ilgili beklentilerimizi ve ortak yapabileceğimiz çalışmaları halkımız ve üyelerimiz adına kendilerinden talep ettik. Odamız Ege denizinin bir barış denizi olmasını çok önemsemektedir. Hemen karşı kıyılarımızda bulunan Yunanistan adaları ile turizm ve ticaret alanında oluşabilecek büyük bir potansiyel vardır. İlçemizden düzenli olarak Kos Adasına yapılan feribot seferlerinin karşılıklı olarak düzenlenebilmesi ve Didim ile Kos adası arasında oluşabilecek ticari faaliyetleri görüşmek için 8 kişilik bir heyetle Kos Ticaret Odasını ziyaret ettik. Görüşmelerimiz oldukça samimi ve verimli olmuştur. 2011 yılı içerisinde diğer büyük Yunan adalarını ziyaret etmeyi planlamaktayız."dedi.
Başkan Döver son yapılan güç birliği toplantısına da değinerek sözlerini şöyle tamamladı; "Yine ilçemizde bulunan şubesi bulunan bankalarla üyelerimizin en uygun şartlarda kredi ihtiyacını gidermesi adına protokoller imzaladık. Bu güne kadar KOSGEB le ilgili işlemlerini gerçekleştirmek için Aydına giden üyelerimizin bu işlemlerini Odamızda yapabilmeleri için iki personelimizi eğitime göndererek KOSGEB- Didim Ticaret Odası Sinerji Ortaklığını kurduk. İlgili personellerimizi yıl içerisinde çeşitli kurs ve eğitimlere göndererek kapasitelerinin artırılması ve üyelerimize daha iyi hizmet vermeleri hedeflenmiştir "diye konuştu.