Butso'dan Şeker İş'e Destek

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotalarının arttırılmasına yönelik çalışmaların durdurulması konusunda Şeker İş Sendikası Başkanı Mustafa Onay'a destek verdi

Butso'dan Şeker İş'e Destek
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotalarının arttırılmasına yönelik çalışmaların durdurulması konusunda Şeker İş Sendikası Başkanı Mustafa Onay'a destek verdi.
Burdur Şeker Fabrikası üretim kapasitesini ve pancar üreticisini olumsuz etkileyecek her gelişmeye oda olarak karşı olduklarını belirten BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, "Nişasta Bazlı Şeker kotalarının artırılması, şeker pancarı tarımını ve şeker üretimini olumsuz etkileyeceği açıktır. Burdur ekonomisi için ise çok daha hayati bir öneme sahiptir. Türkiye ekonomisi ve insanımızın sağlığı açısından da zararlı sonuçlar doğuracak olan NBŞ kotalarını arttırma düşüncesinden vazgeçilmelidir. Bu ve benzeri konularda yaptıkları olumlu çalışmaları için Şeker İş Sendikası Başkanı Mustafa Onay ve yönetimini destekliyoruz. Onların kaygısına, Burdurumuz adına biz de katılıyoruz" diye konuştu. Şeker â€" İş Başkanı Mustafa Onay ise "Bazı çevrelerin çabaları sonucunda pancar şekeri kotaları azaltılırken, Avrupa Birliği ülkelerine göre pancar şekeri aleyhine zaten yüksek olan nişastadan üretilen şekerlere tanınan yüzde 10 kota, yüzde 50 arttırılarak yüzde 15'e çıkartılmak üzere Bakanlar Kurulu gündemine getirilmek istenmektedir. AB ülkelerinde nişastadan üretilen tatlandırıcılara tanınan kota ortalama yüzde 4 iken ülkemizde yüzde 10'dur. Bu yüksek kotanın sonucu olarak, halen 2010 yılı sonuna yaklaşık 500 bin ton şeker stokuyla girilmektedir. Bu stokların oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisi de NBŞ kotalarının ülke ihtiyaçlarının çok üzerinde tespit edilmesidir" ifadelerini kullandı. Onay sözlerine şöyle devam etti: "Stoklarda kalan şeker nedeniyle sonraki pazarlama dönemlerinde Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi olan ve kırsal kalkınma boyutunda ülkemizde inanılmaz işler başaran Türkşeker olarak kanun gereği tahsis edilen kotayı stoktaki şeker miktarı kadar eksik kullanmak durumunda kalınmıştır. Bu durumdan en büyük zararı yine Türkşeker görmüş, düşük kapasite ile çalışmaktan dolayı verimlilik azalmış, maliyetler artmıştır. Verimli çalışamadığı için devlete yük olduğu gerekçesiyle özelleştirme kapsamına alınan kamu fabrikalarının yüksek kapasite ile çalışması ve stoklarını azaltması NBŞ'lere verilen kotanın Bakanlar Kurulu Kararı ile azaltılmasına bağlıdır. Nişasta içeren şekerlere verilen kotanın yüksek belirlenmesi sonucu üretilemeyen yaklaşık 10 milyon ton pancarın ve 1 milyon tondan fazla şekerin etkilediği tüm sektörlerle beraber ülkemiz hazinesine kaybettirdiği değer yaklaşık 500 Milyon TL olmuştur"