Bitlisliler'in Hür Adam heyecanı

Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını konu alan 'Hür adam' filminin galası protesto gösterilerine sahne oldu. Hür Adam filminin fragrmanı izle.

Bitlisliler'in Hür Adam heyecanı
Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını konu alan 'Hür adam' filminin galası protesto gösterilerine sahne oldu. Hür Adam filminin fragrmanı izle. Bitlisliler, Bediüzzaman Sait Nursi'nin hayatının anlatıldığı Hür Adam filmini izlemek için gün sayıyor. Film 7 ocak'ta vizyona girecek.Bediüzzaman Sait Nursi'nin hayatının anlatıldığı 'Hür Adam' filmi 7 Ocak Cuma günü gösterime giriyor. Filmi merakla bekleyen yerlerden biri de üstadın memleketi Bitlis oldu. Bitlis il merkezinde sinema bulunmuyor. Bitlisliler, filmi Tatvan ilçesindeki sinemada izlemek için gün sayıyor.

HÜR ADAM FİLMİNDEN KARELER

HÜR ADAM FİLMİNİN GALASINDAN KARELER

HÜR ADAM FİLMİ FRAGMANI İZLE

Yönetmenliğini Mehmet Tanrısever'in yaptığı Hür Adam filminin bir bölümü, Bitlis'te çekildi. Filmin bazı sahnelerinde illerinin gözükmesi, Bitlislileri şimdiden heyecanlandırıyor. Tatvan Cinemed Sineması Müdürü Vedat Gül, Hür Adam filmi için sinema salonunda ve çalışanlarında tatlı bir telaşın yaşandığını söyledi. Dört gözle filmin gösterime gireceği günü beklediklerini anlatan Gül, filmden oldukça umutlu olduklarını anlattı. Bitlis'in tek sinemasının Tatvan ilçesinde olduğunu aktaran Gül, filme olan ilgiyi arttırmak için Bitlis merkezin yanı sıra ilçelerine de afişler asarak broşür dağıttıklarını söyledi.

Bitlis'te sadece bir sinemanın bulunduğunu anlatan Gül, Cuma günü gösterime girecek olan film için ilk etapta 120 kişi kapasiteli olan en büyük sinema salonunu hazırladıklarını söyledi. Filme gelen talebe göre ek salon açmayı planladıklarını belirten Vedat Gül, Bediüzzaman'ın köyü olan, eski ismiyle Nurs, yeni ismiyle Kepirli köyünden de izleyici beklediklerini kaydetti. Filmin bir bölümünün de Hizan'da geçtiğini hatırlatan sinema müdürü Vedat Gül, Hizanlıların da filme ilgi göstermesini beklediklerini kaydetti.

Newyork'ta 5 Minare filminin Tatvan Cinemed sinemalarında en çok izlenen film olduğunu belirten Gül, bu filmin rekorunu Hür Adam'ın kıracağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Said-i Nursi filmine şok ambargo!

Said-i Nursi'nin hayatının konu edildiği Hür Adam filmini göstermeyi reddeden sinema salonları olduğu iddiası mevcut tartışmayı alevlendireceğe benziyor. Henüz vizyona girmeden tartışmalara yol açan Said-i Nursi'nin hayatının konu edildiği Hür Adam filmine salon ambargosu mu uygulanıyor? Zaman Gazetesi'nden Ahmet Turan Alkan, bugünkü yazısında, örtülü ambargonun sinyallerini verdi:

Önce, dünkü Yeni Şafak gazetesinde Ali Murat Güven'in, "Yalnızca Çekilmesi Bile Başlıbaşına Bir Devrim Olan Cesur Film" adlı yazısının tamamı okunmalı. Hayli uzun olduğu için size bu yazıdan bir tadımlık paragraf iktibas edebiliyorum; diyor ki Ali Murat Güven: "Dincinin de solcunun da laikçinin de en bağnazını böylesine dostça kolkola girmiş, 'Hacı Fellini' lâkaplı Mehmet Tanrısever'e koro hâlinde saldırırken gördükçe, 'Minyeli Abdullah'tan sonra bir kez daha tarih yazmayı başardın be çılgın adam, helâl olsun sana!' demekten kendimi alamıyorum."

Ali Murat kardeşim "Hür Adam" filminden bahsediyor ve bu filmi göstermeyi reddeden sinema salonları listesi diye bir belgenin varlığından haberdar ediyor bizi. Şu satırları çok anlamlı ve önemli: "Önceleri satır satır yayımlamayı düşündüğüm, fakat ülkedeki huzur ortamının bozulmaması adına içeriğini ifşâ etmekten son anda vazgeçtiğim o belgede İstanbul'dan Şırnak'a kadar uzanan genişçe bir havzada, hiçbir ticarî ve hukukî gerekçeleri bulunmamasına, hattâ iki haftalık hasılatları 'peşin ödeme' yöntemiyle garanti edilmesine rağmen filmi göstermeyi reddeden irili ufaklı birkaç düzine salonun isimleri sıralanmış durumda..."

Evvelâ sıcacık evlerimizin rahat koltuklarında bedava "dizi" seyretme konformizmine karşı çıkıp, "Hür Adam" filmi nerede, hangi salonda ise erinip-üşenmeyip gidip seyredeceğiz. (Bu tavsiye en çok benim canımı acıtıyor ama yerine getireceğim inşallah!) Filmi beğendiysek eşimize-dostumuza da tavsiye edeceğiz; beğenmediysek, eleştirdiğimiz hususları filmin emektarlarına -ama illâ ki- ileteceğiz.

HÜR ADAM'A SİNEMA ENGELİ

Gösterime giren Hür Adam filminin yönetmeni Mehmet Tanrısever canlı yayında para sorunu olmamasına rağmen filmin kimi sinemalarda gösterilmemesine tepki gösterdi.

PARAMIZ VAR AMA YAYINLAYAMADIK

HaberTürk TV ekranlarında canlı yayına katılan Hür Adam filminin yönetmeni Tanrısever, kimi sinema salonlarında filmi gösteremediklerinden ötürü yakındı. Tanrısever, para sıkıntısı olmamasına rağmen sinema salonlarının filmi yayınlamak istemediklerini iddia etti.Öte yandan filmin gösterime girdiği 3 büyük ilde belli sinemalarda film yayınlanmadı. İstanbul Avrupa yakasında sosyetenin uğrak yerleri arasında gelen ; İstinye Park, Kanyon’da, Anadolu yakasında ise Kadıköy’deki; Tepe Nautilus, Palladium’daki sinemalarda Hür Adam filmi gösterilmedi. Başkent Ankara’da da kimi sinema salonlarında film gösterilmedi. Çankaya ve Bilkent sinemalarında film izleyicileriyle buluşmadı. Bir diğer büyük şehir İzmir’de ise sosyetenin bir numaralı adresi olan Konak ve Karşıyaka’da sinema salonlarında film gösterilmedi.