Bakan Ergin, Tutukluluk Sürelerine İlişkin Yaşanan Tartışmaları Değerlendirdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutukluluk süresine ilişkin yeni düzenlemeden 40 bin kişinin değil, yaklaşık bin 200 kişinin yararlanacağını söyledi.

Bakan Ergin, CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından yaşanan tartışmalara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk yargısının genel problemlerinin açık olduğuna belirten Bakan Ergin, yargılama sürelerinin uzun olduğuna ve bunun getirdiği uzun tutukluluk hallerine işaret etti. Bu konuda çalışmaların olduğunu söyleyen Ergin, "Dosyaların ilk derece mahkemelerinden kaldığı süre belli. O sürenin yaklaşık 2 katı kadar yüksek yargıda bekliyor dosyalar. Onun için yüksek yargıdaki iş yükünün
azaltılması oradaki tıkanıklığın giderilmesi birinci yol. Onunla birlikte eş zamanlı olarak istinaf mahkemelerin devreye alınması söz konusu. Bununla birlikte altyapı sorunlarının minimilize edilmesi yönünde çalışmalar söz konusu olacak ve alternatif uyuşmazlık çözüm yolları birer birer devreye girecek. Bütün bunlar yalnız bu tartışmalar yapılmadan önce hazırlandı bir kısmı uygulamaya geçti bir kısmı da önümüzdeki süreçte uygulanacak. Mesela önümüzdeki hafta parlamentoda Tebligat Yasamız var. Tebligat Yasası
hem ilk derece mahkemeleri hem de yüksek yargıda süreleri pozitif yönde etkileyecek. Arkasından diğer tedbirlerimizde parlamentoya gelecek" dedi.
Bir gazetecinin yeni düzenleme kapsamında 40 bin kişinin tahliye olacağı yönündeki haberlerin anımsatması üzerine Bakan Ergin, "Bu konuda bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor maalesef. Şu anda bugün tarih itibariyle hem ilk derece hem de Yargıtay'da bekleyen dosyalar ki bunun dörtte üçü en az Yargıtay'da bekleyen dosyalar bin 200 civarındadır toplamı. Hem ilk derece mahkemeleri hem de Yargıtay. Ancak bunlar bugün itibariyle tahliye olmuşlar değiller, olabilecek olanlar" dedi.
Bugüne kadar bu düzenleme kapsamında tahliye sayısının ne olduğu yönündeki soru üzerine Bakan Ergin, "O sürekli değiştiği için net bir rakam vermek yanlış olur. Ancak dediğim gibi bu canlı bir süreç. Yarın bu rakam değişir, bir ay sonra değişir yılsonunda farklı bir rakam olur. Bu sürede içerisinde ki tedbirlerle bu süreç umut ediyorum olumlu bir şekilde etkilenecektir" karşılığını verdi.
Düzenlemenin bazı çevreler tarafından af olarak yorumlandığını anımsatılması üzerine Adalet Bakanı Ergin şunları söyledi:
"Yargılamalar devam edecek. Ama düşünün ki şu anda tahliye edilenlerin bir kısmı 10 yıllık yargılama sürelerini aştığı için tahliye ediliyor. Bir yandan bu sürelerin çok uzun olduğu eleştirilecek diğer yandan 10 yıllık süre aştığı için tahliye edilenler eleştirilecek. Onun için burada tartışmayı doğru zeminde yapmamız gerekiyor. Bizim burada tartışmamız gereken konu yargılama sürelerini nasıl kısaltırız? Bu konuyu çözmemiz gerekiyor. Bu konuda da bütün veriler yüksek yargıda bekleme sürelerini azaltma
tedbirine yöneltiyor. Ona yönelik çalışmalarımız devam ediyor."
Ergin, tutukluluk süreleriyle ilgili sorunun ortadan kaldırılması için ne tür tedbirler alacaksınız? yönündeki soruya, "Onları göreceksiniz" yanını verdi.