Anadolu müziği Avrupa'ya açılıyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Müziğin Yurdu Anadolu' projesini hayata geçirmek için Avrupa Birliği (AB) fonundan destek isteyen saz sa

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Müziğin Yurdu Anadolu' projesini hayata geçirmek için Avrupa Birliği (AB) fonundan destek isteyen saz sanatçısı Mazlum Çimen ve proje mimarları sanatçılarla bir araya geldi. Proje kapsamında AB ülkeleri başkentlerinde verilecek çok sayıdaki konserle Anadolu müziğinin Avrupa'da tanıtılması hedefleniyor. Taslak halindeki projenin Mart ayında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Müziğin Yurdu Anadolu' projesini hayata geçirmeye hazırlanan saz sanatçısı Mazlum Çimen ve proje mimarları Ali Çavez, Melih Duygulu, Nesibe Yavuz Meriç, Üstün Barışdağ ve Cengiz Özdemir'i Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) Ortaköy Ofisi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede sanatçılar projenin tanıtımını yapıp Bağış'tan destek istedi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Egemen Bağış, "Bugün çok değerli sanatçılarımız ve hocalarımızla beraberiz. Gerçekten beni de heyecanlandıran bir projeyi paylaştılar. Müziğin yurdunun Anadolu olduğunu, Avrupa kültürünün de aslında Anadolu'dan çıktığını gösteren çok güzel bir proje. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın da desteğini almışlar. Bu projede Anadolu'daki yerel folklorun, yerel müziğin önce ulusal, daha sonra küresel ve sonrasında evrensel hale gelmesi için başlatılan projeyi paylaştılar." dedi. Projeye her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu söyleyen Bağış, Avrupa Birliği (AB) fonlarının bu tür kültürel projeler için değerlendirilmesini çok önemsediğini aktardı.

Sanatçı Mazlum Çimen de, taslak aşamasındaki proje hakkında bilgi verdi. Kurdukları hayali sokağa, ülkeye ve ülkenin dışına yaymaya karar verdiklerini belirten Çimen, "5 sanatçı arkadaş ile buluştuk. Bu projenin sağlıklı yürümesi için bir araya geldik. Bu proje bir Cumhuriyet projesidir. Türkülerimizin kendi içerisindeki enerjisini dışarıdaki enerjiyle buluşturarak hayata geçirmeye çalışacağız. Yerel türkülerin birinci kuplesini o yörenin en etkin, en yerel ağzıyla kullanacağız. İkinci kuplesi de halk müziği korosuyla okunacak. Üçüncü kuplesi ise senfoni orkestrası korosuyla okunacak. Kupleler okunurken halk dansları ve bale de eşlik edecek." şeklinde konuştu.

Egemen Bağış'tan destek istediklerini aktaran Mazlum Çimen, projeyi dünya başkentlerinde tanıtacaklarını ifade etti. Başkentlerden memnun döneceklerini söyleyen Çimen, "Bu coğrafyadaki bütün kültürleri paylaşan bir proje olduğu için çok mutluyuz." diye konuştu.

Taslak aşamasında olan 'Müziğin Yurdu Anadolu' projesinin mart ayına doğru şekilleneceği belirtildi.