Alman Büyükelçi Zetiz: Kıbrıs'ın birleşmesi için verilen çabalara Almanya tam destek veriyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in salı günü başlayacak Güney Kıbrıs ziyaretini değerlendiren Almanya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Gottfried Zeitz, Kıbrıs'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in salı günü başlayacak Güney Kıbrıs ziyaretini değerlendiren Almanya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Gottfried Zeitz, Kıbrıs'ın birleşmesi için verilen çabalara ülkesinin tam destek verdiğini söyledi. Zeitz, Merkel'in ziyaretinin, "AB'nin varlığı için önem teşkil eden siyaset, kültür, ekonomi ve ortak değerlerin tüm boyutlarına verdiği önemi" gösterdiğini söyledi.

Büyükelçi Zeitz, Merkel'in adadaki temasları çerçevesinde Başkan Dimitris Hristofyas ve DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini, ayrıca ara bölgedeki Goethe Enstitüsü'nü ziyaret edeceğini anlattı. Bir soruya karşılık, Almanya Başbakanı Merkel'in KKTC'ye geçmeyeceğini söyleyen Büyükelçi, ziyaret çerçevesinde gündemin gelişmelere bağlı şekilleneceğini, bununla birlikte Kıbrıs ve Ortadoğu sorunu ile Euro bölgesini ilgilendiren meseleler, AB'nin genişlemesi ve NATO ile AB arasındaki ilişkilerin ele alınacağını ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Alman tezinin sorulması üzerine ise Zeitz, Türkiye'nin Almanya için önemli bir ülke olduğunu söyledi ve üyelik sürecinin ucunun açık olduğunu kaydetti. Zeitz, bu süreçte Türkiye için herhangi bir taviz verilmeyeceğini de ekledi.