Ab Komisyonunda İran'ın Daveti Netlik Kazanmadı

AB Komisyonunun haftalık toplantısında, İran'ın nükleer tesislerini gezme konusundaki davetlerle ilgili AB cephesinden net bir yanıt gelmedi

AB Komisyonunun haftalık toplantısında, İran'ın nükleer tesislerini gezme konusundaki davetlerle ilgili AB cephesinden net bir yanıt gelmedi. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye'nin ziyaret için 15- 16 Ocak tarihlerinin belirtildiği ve düzey yetkililerle görüşmeler de ayarlanabileceğini içeren mektuba ilk tepki bugün AB'den geldi.
Avrupa Komisyon Sözcüsü Michael Mann, mektubun Macaristan Dönem Başkanlığı'na ve Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a ulaştığını ancak konunun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun yetkisinde ve alanında olduğunu ifade ederek, "Evet, bir davet mektubu aldık ancak bu konu üzerinde devam etmekte olan bir süreç var ve bu sürecin ne şekilde ilerleyeceği İstanbul'da yapılacak olan görüşmelerde netlik kazanacak. Resmi olarak bu daveti reddetmiş değiliz ancak herhangi bir cevap da vermedik" dedi.
Komisyon Sözcüsü Michele Cercon, Yunanistan'ın sınırında inşa edilmesi istenilen 12.5 km uzunluğundaki duvar konusunun gündeme geldiği komisyon açıklamasında, bu duvarların AB tarafından kabul edilebilir bir yöntem olup olmadığı konusunda tatmin edici bir cevap vermedi. Michele Cercon, konunun ulusal bir konu olduğunu ve Yunanistan'ın kendi tasarrufunda bulunduğunu belirterek yorum yapmaktan kaçındı.
Cercon, konuşmasında "Yasadışı göç konusunda Yunan yetkilileri önlem almaları konusunda destekliyoruz ancak bunu ne şekilde yapacaklarına kendileri karar veriyor. Bu ülkenin elbette göç ve sığınma konularında da gerekli reformları ve düzenlemeleri tamamlamasını bekliyoruz" diye konuştu.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği Komisyonu haftalık toplantısında, İran'ın nükleer tesislerinin gezilmesi çerçevesinde AB'de net karara varılamaması ve AB'nin Yunanistan'ın sınırına koymak istediği duvarlara karışmadığı konuları ele alındı.
(SA-HO-Y)