Zorla kredi kartına son

Meclis Dilekçe Komisyonu, talebi olmamasına rağmen zorla kredi kartı gönderen bankaları uyarma kararı aldı.

Zorla kredi kartına son
 Murat Karadağ isimli vatandaş, talebi olmamasına rağmen bankalar tarafından kredi kartı gönderildiğini belirterek Meclis'e başvurdu. Meclis Dilekçe Komisyonu ise vatandaşlara zorla gönderilen kredi kartları konusunda bankalar ile BBDK'yı uyarma kararı aldı.

Yasak ama gönderiyorlar
Bugün Gazetesi'nden Bilal Çetin'in haberine göre, BBDK Baş Uzmanı Hüseyin Ertürk, komisyona verdiği bilgide, "bankaların bir talep olmaksızın kart çıkarmalarının yasak olduğunu" belirtti. Ertürk, kalebi olmaksızın kendisine kart gönderilen kişilerin bankanın uygulamasını Kurum'a şikayet edebileceklerini belirterek, "Şikayet olmadan harekete geçemiyoruz. Ancak fazla sayıda şikayet de yok. Bize kartla ilgili gelen şikayet sayısı 6 bin. Bunların ancak 150 tanesi kredi kartlarının talepsiz verilmesi ile ilgili" dedi. Dilekçe Komisyonu ise kararında "Bankaların, talepleri olmaksızın kişiler adına kredi kartları çıkardıkları, banka ile herhangi bir sözleşme ilişkisine giren kişilerin, kredi kartına ilişkin bir talepte bulunmadıkları halde, sözleşmelerde genel işlem şartları arasında yer alan ve genellikle kişilerin bilgisi ve tercihi dışında sözleşmelerde yer verilen haksız şart niteliğindeki hükümleri onaylamak durumunda bırakıldıkları"nın tespit edildiği vurgulandı.

Yaptırım uygulayın
Dilekçe Komisyonu kararında şu ifadelere yer verildi:

-Kişilerin talebi ya da onayı olmaksızın adlarına kredi kartı çıkarılmasına ilişkin uygulamanın engellenmesi, ilgili mevzuatın açık hükümlerinin bir gereğidir.

- BDDK tarafından, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile işbirliği geliştirilmek suretiyle bankaların denetimine yönelik çalışmaları tüketici haklarının korunmasına yönelik bir hassasiyetle sürdürülmeli.

- Bankaların, tüketicinin yazılı ve açık talebi olmadan, kredi kartı çıkartılmasına ilişkin girişimlerine, kişilerin bu yönde ihbar ve şikâyetlerini beklemeksizin, re'sen denetlenmeli ve gerekli idari yaptırımlar uygulanmalı.

- Bankacılık sözleşmelerinde kişilerin müzakere edemeyeceği ve onlar aleyhine dengesizlik yaratabilecek haksız şart niteliğindeki hükümlere yer verilmemesi konusunda BDDK tarafından gerekli uyarılar yapılmalı.

- Mevzuata ve mevzuat doğrultusundaki kurul talimatlarının yerine getirilmemesi halinde caydırıcı idari yaptırımların uygulanması sorunun çözümü açısından hayati önemi haizdir.