Yapı Denetim Uygulaması Van'da Da Başladı

Van Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, 2001 yılında 19 pilot ilde uygulamaya başlayan Yapı Denetim Uygulaması'nın 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Van'da da başladığını, 10 firmanın yetki belgesi aldığını açıkladı

Van Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, 2001 yılında 19 pilot ilde uygulamaya başlayan Yapı Denetim Uygulaması'nın 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Van'da da başladığını, 10 firmanın yetki belgesi aldığını açıkladı.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Van'da da uygulamaya başlanacak 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ile can ve mal güvenliğini teminen imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetiminin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. Bu amaç doğrultusunda, denetim işlerinin, yapının denetimini üstlenen sorumluları tek çatı altında toplayan kurumsallaşmış kuruluşlar eliyle yürütülmesi öngörüldüğü belirtilen açıklamada "Bu kanun, kamuya ait yapı ve tesisler ile ruhsata tabi olmayan tek parselde bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar hariç, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde kalacak yapıların denetimini kapsamaktadır. Yapı denetim kuruluşları, proje kontrol ve denetimini yapmak, ruhsat ile ilgili başvuruda bulunmak ve yapının denetim işlerini takip ederek tamamlamakla görevlidir. bayındırlık ve iskân müdürlükleri ise yapı denetim kuruluşlarının faaliyetlerini inceleyerek sonuçlarını Yapı Denetim Komisyonu'na bildirmek, yapı sahibi ile yüklenici arasında ortaya çıkabilecek ihtilafların halline yardımcı olmakla görevlidir. İlimiz için yapı denetim kuruluşu olarak 22 firma başvuruda bulunmuş, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yapılan kura sonucunda belirlenen 14 aday yapı denetim kuruluşunun 10 tanesi müracaat ederek lisans ve yetki belgesi alma değerlendirme sürecine girmiştir. Bu kanun ile birlikte 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kanun kapsamında olan tüm yapılarda Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yetki belgesi alan yapı denetim kuruluşları ile hizmet sözleşmesi yapılmadan, yapı ruhsatı ve inşaatı ile ilgili işlerin yapılmayacağı öngörülmüştür" denildi.