Üzülmez: Farklı pazarlar dış ticaret riskini minimuma indirir, istikrarı kalıcı hale getirir

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Üzülmez, başta Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere, farklı pazarl

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Üzülmez, başta Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere, farklı pazarlara açılmanın dış ticaret riskini minimuma indireceğini ve istikrarı kalıcı hale getireceğini belirtti.

Üzülmez, 2010 yılı Türkiye ve Konya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere KTO Karatay Üniversitesi'nde basın toplantısı düzenledi. 2010 Ekim ayında yüzde 9.8 oranında gerçekleşen sanayi üretiminin, iş dünyası için önemli bir gelişme olduğunu hatırlatan Üzülmez, "Rehavete kapılmadan oluşan bu durumu devam ettirebilirsek, kriz öncesi rakamların kısa sürede görülebileceği konusunda umut taşımaktayız. Bu açıdan 2011 yılı bizler için daha büyük bir önem taşımaktadır." dedi.

Üzülmez, 2010 Türkiye'de olumlu geçse de Avrupa ülkelerinde devam eden risk nedeniyle ihracatı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Üzülmez, farklı pazarlara açılma ve yelpazeyi çeşitlendirme çalışmasının dış ticaret riskini minimuma indirmede faydalı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye, öncelikle ticaret yaparak başladığını ifade eden Üzülmez, artacak ekonomik işbirliğinin istikrarı kalıcı hale getireceğine dikkati çekti.

Ekonomik kalkınmaya paralel olarak sağlanan sosyal ve siyasi hakların Türkiye adına atılan önemli bir adım olduğuna işaret eden Üzülmez, 2011 yılında Türkiye'ye olan yabancı sermaye yatırımlarında da önemli oranda bir artış yaşanacağını bildirdi.

Krizden zarar görmemek için ihracat hedefini, global ekonomiden etkilenmeyen kapalı ekonomilere yönlendirerek daha önce girilmemiş Afrika ve Asya pazarlarına girildiğini belirten Üzülmez, şöyle devam etti: "Bununla birlikte iç piyasada da üretime ve yatırıma devam edilmesi için çalışmalar gerçekleştirdik. Çalışmalarımız sonucunda ülke ekonomisi ile birlikte Konya ekonomisi de tekrar büyüme rakamlarını yakaladı. Gelecek dönemde kalkınmasını ihracata yönelten Konya ekonomisi, oluşan olumlu ortamda geleceğe daha umutlu bakmaktadır. Bu dönemde uygulanan çevre ülkelerle sıfır sorun politikası, bu ülkelerle iş bağlantısı kuran Konyalı firmaları rahatlatıcı ve işlerini artırıcı bir gelişme olmuştur."

Konya-Ankara arası hızlı tren projesinin sonuçlanması, Mavi Tünel Projesi'ndeki gelişmelerin Konya açısından son derece önemli ve sevindirici olduğuna dikkati çeken Üzülmez, 2011 yılında da hava, kara ve demiryolu ulaşımının sanayi ve ticarete katkı sağlayacağı şekilde geliştirilmesi için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki dönemde Konya'nın hem Türkiye hem de dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline geleceğini anlatan Üzülmez, Konya için son yılların en önemli projelerinden biri olan KTO Karatay Üniversitesi'nin resmi açılışının 7 Ocak 2011 Cuma günü yapılacağını ifade etti. Üzülmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katılacağı açılış törenine tüm Konyalıları davet etti.

KTO Karatay Üniversitesi'nin açılışının, Konya adına büyük anlam taşıdığını dile getiren Üzülmez, "Konya'nın gelişen sanayi ve ticaretinin merkezi olacak üniversitemiz, aynı zamanda şehrimizin üniversiteler şehri olması hedefimizde öncülük üstlenmiştir. Üniversitemizin kuruluşundan aldığımız enerjiyle, sürekli dile getirdiğimiz, şehrimize teknik üniversite ve tarım üniversitesi kurulması talebimizin gerçekleşmesi için daha büyük çaba harcayacağız." diye konuştu.

Üzülmez, şu anda 3 fakültede 280 öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede, Konya'nın ilk mekatronik laboratuvarının bulunduğunu, 15 bin metrekareden oluşan eğitim binasının 5 yıl üniversitenin ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti. Üzülmez, önümüzdeki 2 yıl içinde kütüphane, rektörlük binası, eğitim bloğu ve sosyal tesislerin inşasının tamamlanarak mevcut yapıya ekleneceğini sözlerine ekledi.