Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri işsizliği azaltacak

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, işsizlik sorunun, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi ile çözüme kavuşturulacağını söyledi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, işsizlik sorunun, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi ile çözüme kavuşturulacağını söyledi. Erdoğan, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin hissedilmesiyle istihdam oluşturma kapasitesinin sınırlandığını ve ciddi istihdam kayıplarının gözlendiğini kaydetti.

Mehmet Erdoğan, yaptığı açıklamada, hükümetin aldığı ekonomik tedbirler doğrultusunda, 2010 yılında iktisadi toparlanmanın başladığını belirtti.

Ekonomik krize rağmen istihdamda gözle görülür artış sağlandığını vurgulayan Erdoğan, işsizlik sorunuyla mücadele edilmemesi ve kendi haline bırakılması halinde orta vadede toplumsal bir sorun olacağının altını çizdi.

Hızla gelişen Türkiye'nin genç nüfusunun da giderek arttığına işaret eden Erdoğan, 72,6 milyon nüfusa sahip olan ülkemizde yaş ortalaması 28,5'tir. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre oldukça genç bir nüfusa sahip olan ülkemizdeki artan istihdam sorununu çözmek için hükümetimiz 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'ni başlatmıştır. Hükümetimiz işsizliğin azaltılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde bu projeyi devreye sokmuştur. Bu proje ile İş-Kur tarafından yürütülen mesleki eğitim faaliyetlerinin, firmaların ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmesi, meslek liselerinin alt yapılarının yenilenmesi ve eğiticilerin gelişen teknolojiye uyumunun arttırılması, mesleki eğitim kurumlarının daha işlevsel hale gelmesi amaçlanmıştır." dedi.

Erdoğan, bu proje iye nitelikli eleman sayısının arttırılacağını ve şirketlerin iş gücü piyasalarına yönelik teşviklerden haberdar olmalarının sağlanacağını kaydetti.

Özel sektörün mesleki eğitimdeki rolünün arttırılacağını söyleyen Erdoğan, kursiyerlere kurs süresince yapılacak ödemelerle işsizlere maddi bir imkan sağlanacağını dile getirdi.

Kursiyerlerin günlük ödenekleri ve sigorta primlerinin de kurs süresince İş-Kur tarafından karşılanarak işveren üzerindeki maddi külfet ortadan kaldırılacağını anımsatan Erdoğan, "Proje kapsamında başarılı olan kursiyerlerimizin yüzde 90'ına işe alma güvencesi verilmektedir. Hükümetimizin aldığı bu karar mesleki eğitimle ilgili alınmış en önemli karardır. Beceri Kazandırma ve İş Edindirme Seferberliği çerçevesinde başarılı olan kursiyerlerimizin istihdam edilmeleri sonucunda SSK primleri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanarak işverenin yükü alınacaktır." açıklamasında bulundu.

"PROJE İLK KEZ GAZİANTEP'TE HAYATA GEÇTİ"

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'nin ilk kez Gaziantep'te başlatıldığını hatırlatan Erdoğan, projeyle Gaziantep'te 9 bin 500 kişiye kurs ve eğitim verilerek meslek edinmeleri ve işe girmelerinin sağlanacağını ifade etti.

Erdoğan, "Projeyle başarılı kursiyerlerimizi istihdam eden firmalarımızın 1 yıl boyunca SSK primleri kamu kaynaklarından karşılanacak. İlerleyen dönemde belgelendirmenin Ulusal Mesleki Yeterlilik çerçevesinde yapılması durumunda işveren sigorta primleri 1 buçuk yıl süreyle kamu kaynaklarından karşılanacak. Uygulamaya konan bu proje Gaziantep'te işsizliği azaltacak, yetiştirmiş olduğu kalifiye elemanlarla sektördeki verimliliği artıracaktır. Gaziantep ilimizin rekabet yapma gücünü ve ekonomisini yükseltecektir. Hükümetimiz bu projeyle nitelikli insan kaynağıyla girişimcimizin dinamizmini ve üretim kapasitesini arttırarak çarkların verimli bir şekilde dönmesini sağlayacaktır. Küresel ekonomik krizin ülkemiz üzerindeki etkileri bertaraf edilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.