Ucuz Hayat Ve Para Bitti; İngilizler Gidiyor

2000'li yılların başında İngilizler tarafından keşfedilen ve 2002 yılından sonra İngilizlerin denizi,kumu, doğası ve ucuz hayatı sebebiyle akın akın geldiği ve yerleştiği Aydın'ın Didim ilçesinde durumlar tersine dönmeye başladı

Ucuz Hayat Ve Para Bitti; İngilizler Gidiyor
2000'li yılların başında İngilizler tarafından keşfedilen ve 2002 yılından sonra İngilizlerin denizi,kumu, doğası ve ucuz hayatı sebebiyle akın akın geldiği ve yerleştiği Aydın'ın Didim ilçesinde durumlar tersine dönmeye başladı. Aradan geçen 10 yılda İngilizler ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz ve ülkemizdeki faiz oranlarının düşmesinin ardından yerleşik olarak yaşadığı Didim'den birer birer ayrılıyorlar.
İlçede, 12 Bine yakın konut sahibi olan ve bir kısmı uzun süredir ilçede yaşamını sürdüren İngilizler başta ekonomik sebepler olmak üzere değişik nedenlerden dolayı Didim'e terk etmeye başladı. 2002 yılından sonra akın akın ev alarak ilçeye yerleşen, Didim'in denizi, kumu doğası ve ucuz yaşamı sebebiyle İngilizlerin gözdesi olurken, İngilizlerde artık daha ucuz olan AB ülkelerine ya da kendi memleketlerine dönmeye başladıkları görüldü.
"FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ, İNGİLİZ VATANDAŞLAR BURADA ÇALIŞAMIYORLAR"
İngilizlerin geri dönme nedenleriyle ilgili olarak açıklama yapan Pat-Andy Orchard Webb çifti ise asıl dönüş nedenlerinin ekonomik olduğu görüşünde birleştiler. 5 yıl önce tatil için Didim'e gelen ve daha sonra ev alarak 2 yıldır Altınkum Mahallesi'nde ikamet eden 24 yıllık evli Pat-Andy Orchard Webb çifti İngilizlerin Didim'i terk etmelerini şu sözlerle açıkladı; "Başlıca neden ekonomi. Ayrıca İngiliz vatandaşlar burada çalışamıyorlar. Buraya gelen emekli kesim ve bunlar paralarını önceden yüksek faizde bankaya yatırıyordu ve geçimini idame ettiriyordu. Aradan geçen zamanda faiz oranları düştü. Her yıl ülkelerine gidip gelmelerinden dolayı vize fiyatları da etkiledi. Şimdilerde ise Bulgaristan gibi AB üyesi ülkeler tercih ediyorlar. Çünkü burada hem çalışıyorlar hem de vize sorunu yok. Ekonomik anlamda da konut fiyatları buradan daha düşük... Çevremizde bu nedenlerde dolayı ayrılanlar ve bildiğimiz arkadaşlarımız var"
Pat-Andy Orchard Webb yaptukları açıklamada çifti Didim'den ayrılmayı düşünmediklerini fakat geri dönüşlerin ya da diğer ülkelere gitme durumlarının ileri ki süreçte devam edebileceğini dile getirdiler.
"BU DÖNÜŞLERİN SADECE İLÇEMİZDE DEĞİL KUŞADASI, BODRUM GİBİ YERLERDE DE YAŞANDIĞINI BİLİYORUZ"
İngilizlerin Didim'den ayrılmalarıyla ilgili olarak konuşan Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, "Çok yaygın olmasa da geri dönüşler var. Dünyadaki ekonomik kriz, İngiltere'de patlak veren Morgage krizi ikinci konut yani yazlık alımlarını etkiledi. İlçemize özellikle 2003- 2004 yıllarında İngilizler yoğun talep vardı. Bunu emlak satımı için Belediyemize yapılan başvurularda anlıyorduk. Bu alımlar piyasayı da olumlu etkiliyordu ama şu an bu durumlar söz konusu değil"dedi. Karaoğlu, Belediyenin İngilizlerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla Türkçe kurslar açtığını ve İngilizce su faturaları dahil bastırdığını belirterek, " Tepkilerden sonra bunu geri çektik. Bu süreçte emlak ve müteahhitlerden öğrendiğimiz kadarıyla ev alıpta peşinat verenlerin dahil peşinatlarını yakarak geri döndüklerini öğreniyoruz. Bu dönüşlerin sadece ilçemizde değil Kuşadası, Bodrum gibi yerlerde de yaşandığını biliyoruz. Bu kişiler ekonomik sebeplerden dolayı daha ucuz yaşam yerleri olan Bulgaristan, Yunanistan gibi yerlere taşınıyorlar" diye konuştu.
İngilizlerin geri dönüşlerin ilçe turizmini de etkileyeceğini belirten Karaoğlu, "Bu kişiler 15 günlük tatil için daha ucuza gelmek için turlarla ilçemize geliyor. Buradan da evine gidiyor. Kalmadığı otelin parasını da veriyor. Burada gezip dolaşıyordu. Bu konuyla ilgili Turizm Bakanlığı'nın bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum."dedi.
"BU KİŞİLERİN GELİŞLERİ KADAR GİDİŞLERİ DE İRDELENMELİDİR."
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ise İngilizlerin Didim'den ayrılma nedenlerini sıraladı. Atabay,"Turist denilince akla bulundukları yerlerden çıkış yaparak gittikleri yerlerde uzun süre konaklamadan ve oralardan maddi gelir elde etmeden o ülkenin tarihi ve turistik yerlerini gezerek geri dönen kişiye denir. Ancak bizim ilçemizde İngilizler klasik anlamda turist olmadığından turizme bir darbe söz konusu değildir. Bu kişilerin gelişleri kadar gidişleri de irdelenmelidir. Bu gelişlerde ve geri dönüşlerde iki neden var; ilki gerçekte emekli olan maddi anlamda beklentisi olmayan ve doğa koşulları uygun ve daha az harcama yaparak yaşamını sürdüren kesim, diğeri de daha aktif yaşama sahip, paralarını faize yatırıp Türkiye'nin AB'ye girme ekseninde hareketle gayrimenkul alıp satarak bu süreci değerlendirenler Şunu söylemek lazım bu süreci iyi değerlendirip gayrimenkul alıp satanlar kâr etti. Bu tip kesim insanlar İngiltere'de de var. Yıllarca Türkiye'de yaşayıp kışın Hindistan'a yerleşen kesim dahil var" dedi.
İngilizlerin geri dönmelerinin ilçedeki para döngüsüne de bir miktar zarar vereceğini kaydeden Atabay, "İlçemizde gerek merkez gerekse Altınkum'da bu kişiler sıcak para sağlıyordu. Bu gidişlerin asıl nedeni ekonomik olduğu kadar, asayiş anlamda hırsızlık gibi durumlarda etkilemiş olabilir"diye konuştu.
PEKTAŞOĞLU: "İLÇEMİZDE BİR DEĞİŞİM GEREKLİ; İNGİLİZLER GÜVENLERİNİ YİTİRDİLER"
Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ise İngilizlerin geri dönüşlerinin esnafı sekteye uğratacağını kaydetti. Pektaşoğlu, "İlçemizde bir değişim gerekli bu da masraf demek. Emlaktan, konuta her anlamda esnafın değişikliğe gitmesi lazım. İngilizlere ayrı fiyat yerliye ayrı fiyat olmamalı. İngilizlere alım satımlarda yapılan dolandırıcılıklar, hırsızlık gibi olayların önüne geçilmeli. Yani İngilizler güvenlerini yitirdikleri için ilçemizi terk ettiklerini düşünüyorum. Bu nedenle kendimize çeki düzen vermeliyiz"dedi.
"5 YIL ÖNCE ALDIKLARI EVLERİ AYNI FİYATA SATIYORLAR."
Didim'de emlak işi ile uğraşan Kerem Soysalan ise İngilizlerin Didim'den ayrılma nedenlerini de ekonomik nedenlere bağlarken, "Faizler düştü; bu durumda ilçemize gelen alt tabaka İngilizleri etkiledi. Bu kişiler tek geliri buradan olduğunda ve hayat şartları da değiştiğinden geri dönüyorlar. 5 yıl önce aldıkları evleri aynı fiyata satıyorlar. Fiyatlardaki düşüşte son sınırında, İngilizlerin bu fiyatları düşük tutmaları müteahhitleri de olumsuz etkiliyor" dedi.
Evlerini satan İngilizlerin daha ucuz yaşam şartları olan AB üyesi ve çalışma imkânları olan Bulgaristan gibi ülkelere gittiğini beliren Soysalan "Bunun dışında üst gelir tabakadan olan İngilizler de Didim'de ev alıyor. Şu an bu gelir grubundaki kişilere ev satılıyor. Ayrıca artık Didim'de sadece İngilizlere değil İskandinav ülkeleri ve Belçika gibi AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına da evler satılıyor" şeklinde konuştu