Türkiye'de yılda 17 bin kişi vereme yakalanıyor

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Türkiye'de yılda 17 bin kişinin verem hastalığına yakalandığını söyledi. Dünyada ise her yıl yaklaşık 9 mi

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Türkiye'de yılda 17 bin kişinin verem hastalığına yakalandığını söyledi. Dünyada ise her yıl yaklaşık 9 milyon insanın vereme yakalandığını ifade eden Küçükkendirci, hastalığa yakalananlardan yaklaşık 2 milyon kişinin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, 'Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası' dolayısıyla açıklamalarda bulundu. İnsanların verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Küçükkendirci, "Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'u ise yaşamlarının bir döneminde veremle karşı karşıya kalmaktadır." dedi.

Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon insanın verem hastalığına yakalandığını aktaran Küçükkendirci, hastalıktan dolayı ölenlerin büyük bir kısmının Asya, Afrika ve Latin Amerika'da olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de ise yılda 17 bin kişinin vereme yakalandığını anlatan Hasan Küçükkendirci, şunları söyledi: "Verem basilinin kaynağı, hasta insanlardır. Basil hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrop, solunum yolu ile diğer insanlara bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta, yılda yaklaşık 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır."

Veremin belirtilerini halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve gece terlemesi olarak sıralayan Küçükkendirci, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerin de olabileceğini bildirdi. Uzun süren öksürüklerde de veremden şüphelenmek gerektiğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, "Tüberküloz, bir hafta içinde il sağlık müdürlüğüne bildirilmelidir. Tanı konulan verem hastaları gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. İlaçlar da ücretsiz veriliyor. Tedavide ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez." diye konuştu.