SGK'dan eczacılara: Barkodlu ilaçların ödenmeyeceği kararı 1 gecede alınmadı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türk Eczacıları Birliği'nin barkodlu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren ödenmemesiyle ilgili açıklamalarına sert

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türk Eczacıları Birliği'nin barkodlu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren ödenmemesiyle ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdi. Sözkonusu ilaçların satışı için eczanelere 1 yıldan fazla geçiş süreci tanındığına dikkat çekilen açıklamada, "TEB'in iddia ettiği gibi G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesine ilişkin karar bir gecede alınmamıştır. Söz konusu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Kurumumuz tarafından ödenmeyeceğine ilişkin karardan tüm sektörü oluşturan kesimlerin bilgisi vardı." denildi.

Hastaların eczanelerde yaşadığı karekodsuz ilaç alma sıkıntısında SGK ile TEB karşı karşıya geldi. İlaçlarda kaçak ve sahteciliği önlemek için getirilen İlaç Takip Sistemi çerçevesinde 2 defa ertelenen sadece karekodlu ilaç satımına 1 Ocak 2011'den itibaren başlandı. Karekodsuz ilaçları alacak vatandaşların cebinden para ödemesi kararlaştırıldı. Söz konusu tabloyu TEB yeni duyurulan bir uygulama gibi gösterince vatandaşların SGK'ya tepkisi katlandı. Bunun üzerine SGK bir açıklama yaparak, Eczacıları Birliği'nin geçici barkodlu ilaçlarla ilgili olarak kamuoyunu gereksiz yere meşgul etmekte ve vatandaşları yanılttığı belirtildi. Açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşlarımızı mağdur etmesi asla söz konusu değildir. Kurumumuz sağlığı tasarruf edilecek bir konu olarak görmemekte, vatandaşlarımızın sağlığının korunması ve sağlıklı halinin devamının gerçek tasarruf olduğunun bilincindedir." ifadeleri kullanıldı.

Türk Eczacıları Birliği'nin kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamalarının maksatlı olduğuna işaret edilerek, "TEB'in iddia ettiği gibi G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesine ilişkin karar bir gecede alınmamıştır. Söz konusu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Kurumumuz tarafından ödenmeyeceğine ilişkin karardan tüm sektörü oluşturan kesimlerin bilgisi vardı." değerlendirmesi yapıldı.

TEB'İ DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Karekod'lu ilaçların firmalar tarafından bir buçuk yılı aşkın bir süredir piyasaya sürüldüğü kaydedilerek, bir yıldır üretilen/ithal edilen tüm ilaçların üzerinde karekod bulunduğu vurgulandı. Piyasada karekodlu üretimi bulunmayan ilaçların da eşdeğerlerinin hastalara verilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu itibarla vatandaşlarımızın tedavisi için gerekli görülen ilaçları ücreti karşılığında temin etme zorunluluğu dolayısıyla hastaların ilaçsız kalması kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiren bu tür hassas konularda daha doğru bilgilendirme yapılması, farklı amaçlar sebebiyle de olsa gerçeklerin saptırılmadan kamuoyuna aktarılması hususunda Türk Eczacıları Birliğini duyarlı olmaya çağırıyoruz."