Sektör Hedefine Ulaştı

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 1-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Türkiye süs bitkileri sektörü ihracatının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 6 artarak, 5 milyon 699 bin 187 dolar olduğunu bildirdi

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 1-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Türkiye süs bitkileri sektörü ihracatının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 6 artarak, 5 milyon 699 bin 187 dolar olduğunu bildirdi.
2010 yılı tamamında Türkiye süs bitkileri ve mamulleri sektörü toplam ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 15 artış gösterdiğini kaydeden Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, "Bu artış ile sektörümüz 2010 yılında hedeflediği artış çizgisine ulaşmıştır. 2010 yılında, yaşanan ekonomik kriz sonrası dünya genelinde çiçek tüketimi azalırken, Türkiye süs bitkileri sektörünün ihracatta sağladığı artış çok büyük bir başarıdır. Süs bitkileri sektörü 2010 yılında bitkisel ürünler içinde fındık sektöründen sonra Türkiye genelinde en büyük artış gösteren ikinci sektör olmuştur. Süs bitkileri sektörü Türkiye'de 2008 yılından itibaren son 2 yıldır istikrarlı artış gösteren iki sektörden biridir. Ekonomik krizden bile etkilenmeden yoluna devam eden sektörümüz, bu son 2 yıllık dönemde artış oranında tüm sektörler arasında birinci sektördür" sözlerine yer verdi.
EN ÖNEMLİ ARTIŞ CANLI BİTKİLERDE
İthalat girdisi olmadan, ülke ekonomisine doğrudan döviz katkısı sağlayan sektördeki artış oranlarının döviz kurlarının düşük olmasına rağmen devam etmesinin, sektörün dinamizmini ortaya koyduğunu bildiren Bağdatlıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"2010 yılı ihracatımızı alt sektörler bazında değerlendirirsek, bu sene en önemli ihracat artışı yüzde 33 artışla canlı bitkilerde görülmüştür. Kesme çiçekler ihracatı yüzde 10, yosun ve ağaç dalları ihracatı ise yüzde 2 artış göstermiştir. 2010 yılında mevcut pazarlarımızda büyüyerek yeni pazarlar kazandık. Toplam 57 ülkeye süs bitkileri ihracatı yaptık. İhracat pazarlarımızdan en önemlileri sırasıyla Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Türkmenistan ve Rusya oldu. Birleşik Krallık'a yüzde 23, Hollanda'ya yüzde 4, Almanya'ya yüzde 15 ihracat artışı gerçekleşti. Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişmesine paralel olarak canlı bitkiler ihracatında giderek önem kazanan pazarlarımızdan olan Türkmenistan'a yüzde 63, Azerbaycan'a yüzde 14, Irak'a yüzde 184 ihracat artışı görüldü. 2011 yılında da alternatif pazarlarda ihracatımızı geliştirmek için aktif olmaya devam edeceğiz. "
HEDEF PAZAR ORTA AVRUPA
Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, açıklamasında hedef pazar olarak belirlenen Orta Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya, Macaristan, Almanya, Fransa, İsviçre'ye yönelik bir proje hazırladıklarını, bu kapsamda yapılacak yurtdışı tanıtım faaliyetleri ile sektörel ihracatın artırılmasının amaçlandığını da bildirdi.