Rize'de bir yılda 5 bin 565 ünite kan bağışı yapıldı

Türk Kızılay'ı Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş, 2010 yılında 5 bin 565 ünite kan bağışı yapıldığını söyledi.

Gezmiş, yaptığı açıklamada, ildeki

Türk Kızılay'ı Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş, 2010 yılında 5 bin 565 ünite kan bağışı yapıldığını söyledi.

Gezmiş, yaptığı açıklamada, ildeki yıllık kan ihtiyacının yüzde 100'e yakınını Türk Kızılay'ının karşıladığını ve kan bağış sayısında her geçen yıl büyük artış olduğunu belirterek, "2010 yılında 5 bin 565 ünite kan bağışı yapıldı. Vatandaşların gösterdiği ilgi sayesinde bir çok ameliyatta kan ihtiyacını rahatlıkla karşılıyoruz." dedi.

Rize'de kan bağış bilincinin yaygınlaştığına dikkat çeken Gezmiş, "Kan merkezimizde tek doktor çalışıyor. Bir doktora daha ihtiyacımız var. Doktor eksikliği nedeniyle kan alamadığımız zamanlar oluyor. Doktorumuz gezici araçla ilçelere gidince merkezde kan alamıyoruz. Eğer doktor eksiğimizi giderebilirsek kan bağışı sayısını 9-10 bin civarına çıkarabiliriz. Bunun için müracaat bekliyoruz." diye konuştu.

Gezmiş, Rize'de 18-60 yaş arasında yaklaşık 180 bin kişi bulunduğunu hatırlatarak şöyle dedi: "Kentte yaklaşık 20 bin kişi yapılan kampanyalarla kan bağışında bulundu. Henüz ulaşmadığımız, hiç kan bağışında bulunmamış 160 bin kişi var. Sağlıklı bir insanın yılda 4 kez kan verebileceğini düşünürsek aslında büyük bir potansiyele sahibiz. Bunlara ulaşmaya çalışıyoruz. Kızılay olarak yılda 50 bin kişinin dönüşümlü olarak kan vermesini sağlarsak, hiç bir problemle karşılaşmayız. Bulmakta zorlandığımız özellikle B negatif ve AB negatif kan ihtiyacının da bu çalışmayla giderileceğini düşünüyoruz."