Polis, öğrencilerin tepkilerini demokratik yollarla ortaya koyması için çalışma başlattı

Isparta Emniyeti, son günlerde üniversitelerde yaşanan yumurtalı protesto eylemlerini farklı bir yaklaşımla ele alarak 'Daha demokratik tepki modeller

Isparta Emniyeti, son günlerde üniversitelerde yaşanan yumurtalı protesto eylemlerini farklı bir yaklaşımla ele alarak 'Daha demokratik tepki modelleri oluşturalım' adı altında bir çalışma başlattı. Söz konusu proje kapsamında Türkiye'deki tüm öğrenci konseyi başkanlarını Isparta'da toplayarak medeni şekilde demokratik tepkiyi ortaya koyma yolları tartışılacak.

Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, yumurtalı protestoyu medeni bir tepki olarak görmediğini söyledi. Gürkan, Isparta Emniyeti olarak üniversite öğrencileri ve yönetimi ile Türkiye genelindeki üniversitelere örnek olabilecek bir çalışma başlattıklarını, belirli bir mesafeler aldıklarını belirtti. Türkiye'deki bütün üniversitelerin öğrenci konsey başkanlarının Isparta'da toplanıp ağırlanması konusunda karar alındığını belirten Emniyet Müdürü, yapılan bu çalışmayı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile de paylaştığını, kendisinin bu çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini belirtti.

Polisin özgürlüklerin teminatı olduğunu ve her zaman yanlarında olacaklarını ifade eden Gürkan, emniyet olarak öğrencilerin farklı bakış açılarından rahatsız olmadıklarını, tek tip düşünce yapısı oluşturmanın insan fıtratına aykırı olduğunu vurguladı.

Öğrencilerden demokratik tepkilerini medeni şekilde ortaya koymalarını isteyen Gürkan, "Farklı düşünce yapıları, farkı yaşam biçimleri geçmişte de şimdi de var, gelecekte de olacak. Önemli olan farklı bu yaşam biçimlerini aykırılık gibi değil, bir zenginlik olarak görüp insanların bir birlerine olan tahammüllerini üst seviyeye çekmek." dedi.

Bunu gerçekleştirmek için Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) iş birliğiyle çalışma başlatıldığını hatırlatan Gürkan, "Bir siyasetçiyi, bir işadamını 300 kişi üniversiteye davet etmişse, bunun yüzde 90'ı dinlemek isterken, 10 tanesi dinlemek istemiyorsa program yumurta atarak sabote edilmemeli. Farklı bir medeni tepki şekli olmalı. Yumurta attıkları zaman dinleyenlerin özgürlük alanlarına müdahale etmiş oluyorsunuz." diye konuştu.

Gürkan, bunun için de farklı düşüncelere tahammül ve toleransın en üst düzeyde algılanması gerektiğine işaret etti. Gürkan, SDÜ olarak Türkiye'deki diğer üniversitelere bir örmek oluşturabilme adına yapılan toplantılarda daha demokratik ve medeni tepki modeli oluşturulması konusunda fikir birliğine varıldığını anlattı.

Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, üniversite ile her türlü çalışma ve proje içinde bulunmayı önemsediklerini belirterek, üniversite yönetiminin Isparta'nın 'güvenli şehir', 'en güvenli eğitim şehri olduğu' imajını tüm Türkiye'ye duyurmak için kendilerine destek vermesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.

SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Turgut Erol, yapılan çalışmayı olumlu bulduğunu ancak sınırlarının iyi çizilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki tüm öğrenci konseyi başkanlarını Isparta'da toplamak için bir çalışma başlattıklarını ifade eden Erol, "Burada sorunlar ve çözüm yolları tartışılacak. Emniyet yetkilileri de olacak. Özgürlük, güvenlik konuları ele alınacak. Buradan Türkiye'deki üniversitelere örnek olacak bir çalışma çıkmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.