Oyun oynamak çocukların beden, ruh ve zeka gelişimine katkı sağlıyor

Oyun oynamak, çocuklarda zeka ve fiziksel gelişime büyük katkı sağlıyor. Sempati Psikolojik Danışmanlık ve Hipnoterapi Merkezi doktoru Ramazan Özarsla

Oyun oynamak, çocuklarda zeka ve fiziksel gelişime büyük katkı sağlıyor. Sempati Psikolojik Danışmanlık ve Hipnoterapi Merkezi doktoru Ramazan Özarslan, çocuklarda oyun oynama yaş grubunun 3-6 arası olduğunu belirtti.

Kız ve erkek çocukların oyun oynama modellerinin farklı olduğunu belirten Dr. Ramazan Özarslan, kız çocukların oyun oynamada genelde anneyi taklit etmeye yönelik olduğunu ifade etti. Erkek çocukların da oyun oynamada rol model olarak babalarını seçtiğini anlatan Özarslan, ebeveynin çocuklarının ruh ve bedensel gelişimine katkı sağlayacak oyuncak alımına dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Özarslan, "Anne ve babalar çocuklarına oyuncak alırken, mutlaka çocuğun cinsiyetini tamamlamaya yönelik almalı. Çocuklara şiddet içerikli oyuncak almamalı. Oyuncaklar çocuğun beden, ruh ve zeka gelişimine yönelik olmalı. Özellikle 3-6 yaş grubu çocukları şiddet içerikli bilgisayar ve atari oyunlarından uzak tutulmalı. Anne, baba ve yakın akrabalar 'Benim yeğenimin davranışları 'koca adam' gibi' diyerek; çocuğa kesici, delici, patlayıcı, insana ve tüm canlılara zarar vermeyi sembolize eden oyuncaklar ev içine girmemeli. Oyuncaklar, kız ve erkek çocuğun cinsiyetini tamamlamaya yönelik olmalı." diye konuştu.

Çocuklarda kişilik oluşumunun 0-6 yaş grubunda gerçekleştiğine dikkat çeken Özarslan, bu yaş grubundaki çocukların belleklerinin tıpkı 24 saat gece gündüz çekim yapan kamera gibi olduğunu, gördüklerine de kayıt altına alarak bir ömür boyu unutmadıklarını kaydetti.

Özel Manavgat Sema Koleji Rehber Öğretmeni Arif Özutku da çocukların, ruh ve zeka gelişimini tamamlamada oyun oynamasının büyük katkısı olduğunu belirtti.

Side'de yerleşik yaşayan Hollandalı pedagog Marianne Tilt ise çocuğun oyun oynamada zeka gelişim yaşının 3 ile 6 yaş arasında gerçekleştiğini kaydetti. Anne ve babaların oyun ile oyuncak kavramlarını iyi ayırt etmesi gerektiğinin altını çizen Tilt, cinsiyet gelişimini tamamlamada kız çocuklarına erkek, erkek çocuklarına da kız çocuğu oyuncağı oynatmaması gerektiğini belirtti.