Muş'ta köy evleri anasınıfı oldu

Muş merkeze bağlı Eğirmeç köyünde anasınıfı olmadığı için, anasınıfı öğrencilerine vatandaş tarafından tahsis edilen evde ders veriliyor.

Muş merkeze bağlı Eğirmeç köyünde anasınıfı olmadığı için, anasınıfı öğrencilerine vatandaş tarafından tahsis edilen evde ders veriliyor.

Muş'ta Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi nedeni ile kırsalda okul öncesi eğitimin amacına ulaşması için her türlü imkân seferber ediliyor. Muş merkeze bağlı Eğirmeç köyünde vatandaş tarafından tahsis edilen bir evde anasınıfı öğrencilerine eğitim veriliyor. Muş Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitime uygun görülen bütün binalar değerlendiriliyor. Merkeze 25 kilometre uzaklıkta 150 hane ve yaklaşık bin 200 nüfuslu Eğirmeç köyünde okul öncesi eğitim çağındaki öğrenci sayısının fazla olması Milli Eğitim Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Merkezde ikamet eden Sulhattin Toplu isimli vatandaş, köydeki evini anasınıfı olarak kullanılması için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis etti. Eve anasınıfı öğrencilerinin ihtiyaç duyacağı malzemelerin yerleştirilmesinin ardından yaklaşık 30 minik öğrenci eğitim öğretime başladı.

Köyde anasınıfı olmadığı için ev tahsis ettiklerini belirten köy muhtarı Mehmet Şerif Girenay, çocuklarının eğitimden geri kalmaması için gerekirsen evinin misafir odasını dahi tahsis edebileceğini söyledi. Köyde yaklaşık 50 tane okul öncesi eğitim çağında çocuk bulunduğunu dile getiren Mehmet Şerif Girenay; "Bu çocuklarımızın yarısına öğretmen lojmanında ders veriyoruz, geri kalan bölümünü ise vatandaştan aldığımız evde ders veriyoruz. Devletin bize el uzatıp bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Biz köyümüze iki derslikli bir anasınıfı istiyoruz" dedi.

BAYRAKTAR: HER TÜRLÜ İMKANI SEFERBER EDİYORUZ

Eğitime uygun bütün binaları okul öncesi için kullandıklarını kaydeden Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar ise, okul öncesi eğitim için tüm imkanları seferber ettiklerini vurgulayarak; "Öğrenci potansiyelini tespit ettiğimizde kullanılmayan lojman, ev ve sağlık ocaklarını okul öncesinde istenilen noktaya gelmek için seferber etmiş durumdayız. Okul yapılıncaya dek geçici olarak buralardan faydalanıyoruz. Şu anda çok sayıda sağlık ocağımız, öğretmen lojmanımız ve köyün ortak kullanmış olduğu yerler okul öncesi eğitimin hizmetine sunulmuştur. Eğirmeç köyünde yapılan bu uygulama da bunlardan bir tanesi olup geçici bir süreliğine okul öncesi eğitim verilmesi için yapılmaktadır" diye konuştu.

Okul öncesi eğitimde çok önemli bir rakama ulaştıklarının altını çizen Bayraktar şöyle konuştu; "Okul öncesi geçen yıl itibari ile ilimizde ciddi bir rakama ulaşmıştır. Şu anda 5 yaş grubunda yüzde 80'lere çıkmış durumdayız. 4, 5 ve 6 yaş grubunu içerisine alan bir çalışma yürütüyoruz. Bundan sonraki süreçte de çok sayıda okul öncesi dersliğe ihtiyacımız olacak. Atıl alanları kullanma noktasında çabamız var. Bu noktada kullanılmayan kamu binaları ve vatandaşların evlerini amaca hizmet edecek şekilde kullanıyoruz ve kullanmaya da devam edeceğiz. Bu uygulama derslik ihtiyacının sona erdirilmesine kadar devam edecek. Okul öncesinde amacımız istenilen hedefe ulaşmak. Şu anda Türkiye ortalamasının oldukça üstündeyiz. Okul öncesi eğitim, ilköğretimin temelini teşkil ediyor. Biz de okul öncesi eğitimde istemiş olduğumuz hedefe ulaşmak için her türlü imkanı seferber etmek zorundayız."