Mültecilerin ikamet ettiği 30 uydu kentten biri olan Niğde'de 8 ülkeden sığınmacı yaşıyor

Niğde'de, 8 ülkeden 10 etnik gruba mensup yaklaşık 550 sığınmacının bulunduğu belirtildi. Mültecilerin ikamet ettiği 30 uydu kentten biri olan ilde İr

Niğde'de, 8 ülkeden 10 etnik gruba mensup yaklaşık 550 sığınmacının bulunduğu belirtildi. Mültecilerin ikamet ettiği 30 uydu kentten biri olan ilde İran, Sudan, Somali, Eritre, Pakistan, Etiyopya, Afganistan ve Hindistan menşei ülkeli sığınmacıları bulunduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği partneri olarak sahada görev yapan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)'nin Niğde temsilciliği görevini yürüten sosyal çalışmacı Recep Korkut, sığınmacıların yani mülteci adaylarının, Niğde hayatının her safhasında yer aldığını ve herhangi bir ayrımcılığa uğramadıklarını söyledi.

BM DEĞİL NİĞDE SAHİP ÇIKIYOR

Ayrıca, mültecilerin Birleşmiş Milletler (BM)'den maaş aldıkları konusunda toplumda yanlış bir kanı olduğunu ifade eden Korkut, Niğde'de yer alan 550 sığınmacıdan sadece 3 ailenin BM'den aylık 80 TL destek aldığını, onun da geçici olduğunu kaydetti. Korkut, mültecilerin geçimlerini daha çok Niğde'deki yardımlarla idame ettirdiğini belirtti. 550 sığınmacıdan muhtaç sahibi olan sığınmacılara Niğde Valiliği'nin her şeyiyle sahip çıktığını belirten Korkut, ilk ihtiyaç sahibi sığınmacı ve mülteci Niğde'ye geldiğinde yaşanan sorunların artık iyice kırıldığını ve düzenli bir hal aldığını ifade etti.

"MÜLTECİLERE SIRTINI DÖNMEK BU TOPRAKLARA YAKIŞMAZ"

SGDD Niğde Temsilcisi Recep Korkut, Türkiye'nin, Osmanlı'nın ardından yoğun bir göç akımına maruz kaldığını ve bugünkü toplumsal yapıyı bu göçlerin şekillendirdiğini, bir anlamda bu ülkenin göçle kurulduğuna işaret etti. Korkut, göçün ve sığınmanın ne kadar hazin ve acılı bir durum olduğunu, bu toprakların insanlarının çok iyi bildiğini kaydetti.

Korkut, bundan ötürü mültecilere halkın içten duygularla yaklaştığını, bu toprakların mültecilere sırtını dönmediğini, zaten böyle bir tavrın bu toprakların insanına yakışmayacağını söyledi. Korkut, mültecilerin vatanlarından ayrılmalarının asla nedensiz olmadığını ve mültecilerin çoğunda en temel insan hakkı olan yaşama hakkına yönelik umutların ayrılıklar getirdiğini söyledi. Savaşların, çatışmaların ve ayrımcılıkların bunu körüklediğini söyleyen Korkut, İslam geleneğine göre mültecilerin, sığındıkları toplumun asli üyesi sayıldığını, can ve mal dokunulmazlığı başta olmak üzere tüm insani hakların güvence altına alındığını ifade etti.

NİĞDE MÜLTECİLERE AŞİNA

Bunun yanında, Niğde'nin mülteciler açısından tarihsel açıdan da zengin bir şehir olduğunu belirten Recep Korkut, yıllardır ilde bulunan mültecilerin yanı sıra, II. Dünya Savaşı'nın hemen ardından da Yunan sığınmacıların kalması için Niğde'de bir mülteci kampı yapıldığını hatırlattı. Korkut, Niğde'nin tarihsel açıdan da bir mülteci kenti olduğunu sözlerine ekledi.