Kızılay uzaya çıkıyor sorunlar azalıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle dünyanın çoğu yerinde çeşitli felaketlerin yaşandığını belirterek, “O nedenle bugünden, bu ve buna benzer olabilme ihtimali bulunan olaylara karşı gerçekten hazırlıklı olmamız lazım” dedi.

Kızılay uzaya çıkıyor sorunlar azalıyor
Ulaştırma Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında yapılan işbirliği kapsamında, Türk Kızılayının yurt genelinde hizmet veren tüm haberleşme araçlarına mobil, bölge afet yönetim merkezlerine de sabit kurulan Afet Uydu Haberleşme Sistemleri düzenlenen törenle hizmete girdi.

Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'ndeki (AFOM) törende konuşan Bakan Yıldırım, afetlerdeki en önemli unsurun zaman olduğunu vurguladı. Bu durumlarda zamanın altın değerinde olduğunu dile getiren Yıldırım, bir afet ya da deprem sonrası olay yerine ne kadar erken gidilirse, hem daha fazla insanın kurtarılabileceğini hem de vatandaşların gözünde devletin itibarının daha da artacağını dile getirdi. 1999'daki Marmara depreminde devletin düştüğü büyük aczin ortaya çıktığını belirten Yıldırım, depremin ardından mevcut haberleşme sistemlerinin çöktüğünü, bunun yerine herhangi bir alternatifin olmamasından dolayı da büyük sıkıntıların yaşandığını anımsattı. Cep telefonu ve sabit telefon şebekelerinin aşırı yüklenme soncu çöktüğünü, haberleşme imkanlarının uzun süre ortadan kalktığını dile getiren Bakan Yıldırım, yaşananlardan önemli dersler aldıklarını söyledi.

Afet uydu haberleşme sistemleri ile Türk Kızılayına, umuma açık her türlü haberleşme sisteminin yanı sıra, acil durumlarda kullanmaları için bir haberleşme alt yapısının kurulduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, sistem ile Türk Kızılayının Türkiye'nin hatta dünyanın her tarafıyla haberleşmesinin sağlanacağını söyledi.

TÜRK KIZILAYI İLE İŞBİRLİĞİ

Bakanlığı ile Türk Kızılayının işbirliğinin 1,5 asır öncesine dayandığına dikkati çeken Bakan Yıldırım, Türk Kızılayının Hilal-i Ahmer adıyla 143 sene önce kurulduğunu anımsattı. Osmanlı'da telgraf sisteminin 1854'ten itibaren kullanılmaya başladığını ifade eden Yıldırım, “Hilal-i Ahmer bütün iletişimini telgrafla yapıyordu. Dolayısıyla iki kurum 1,5 asırdır işbirliği yürütüyor” dedi.

Yeni kurulan sistemin bedelinin Ulaştırma Bakanlığınca karşılandığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

“Ülkemizin hiçbir zaman herhangi bir afette zarar görmesini istemeyiz, ancak Türkiye 3 büyük fay üzerinde oturan bir ülkedir, bu da unutulmaması gereken bir gerçektir. Dolayısıyla, her zaman her şey olabilir. Son yıllarda, iklim değişikliği nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinde beklenmeyen felaketlerin yaşandığını görüyoruz. O nedenle bugünden, bu ve buna benzer olabilme ihtimali bulunan olaylara karşı gerçekten hazırlıklı olmamız lazım. Bunun için her türlü teknolojiyi, modern alt yapıyı, bedeli ne olursa olsun bulundurmamız, kurmamız ve hazır hale getirmemiz gerekiyor. Bir vatandaşımızın hayatı bile dünyanın bütün değerleriyle ölçülemeyecek kadar değerlidir. Gelişmiş ülke, insanına verdiği değerle belirleniyor. Türkiye bu anlamda son 10 yılda çok büyük mesafe kaydetti ama yapacak daha çok işimiz var. Bugün için bütün acil durum, afet, sivil savunma hizmetlerini yasal bir düzenlemeyle tek idare altında birleştirdik. Böylece herhangi bir olayda, koordinasyonda, işbirliğinde yaşanacak zafiyetlerin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Afet başkanlığımızın alt yapısının süratle güçlendirilmesi ve tüm kurumlarımızın işbirliğinin sağlanması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Türk Kızılayının, dünyanın her tarafında güzel, göğüs kabartıcı hizmetler sunduğunu kaydeden Yıldırım, Türk Kızılayının, felaket olan ülkelerdeki henüz ulaşılamayan bölgelere, ülkenin kendi yetkililerinden önce ulaşma başarısını da gösterdiğini söyledi.
Kaynak: AA