Kızılay'ın haberleşmesi depremlerde çökmeyecek

Türk Kızılayı ile Ulaştırma Bakanlığı ortaklaşa Afet Uydu Haberleşme Sistemleri kurdu. Toplam 29 sabit ve taşınabilir sistemle Kızılay, kesintisiz ile

Türk Kızılayı ile Ulaştırma Bakanlığı ortaklaşa Afet Uydu Haberleşme Sistemleri kurdu. Toplam 29 sabit ve taşınabilir sistemle Kızılay, kesintisiz iletişim, ses ve görüntü bağlantısı sağlayacak. Deprem, sel, doğal afet gibi olaylara anlık müdahale imkanı verecek. 1999 Marmara depreminde yaşanan benzer bir şebeke çökmesinden Kızılay'ın ekipleri etkilenmeyecek.

Sistemlerin açılışı Etimesgut'taki Kızılay Afet Merkezi'nde yapıldı. Programa Düzce, Erzurum ve İstanbul'daki Afet Merkezlerine uydu bağlantısı yapılarak başlandı. Yapılan bağlantıda afet merkezlerinin Zonguldak'taki maden kazasına, Taksim'deki canlı bomba saldırısına yaptığı müdahaleler hakkında bilgiler verildi. Ardından Türk Kızılayı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

İmza töreninden sonra konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "1999 depreminde devletin ne kadar acze düştüğünü hepimiz biliyoruz. Büyük felaket karşısında hazırlıklarımız tam anlamıyla yoktu." sözleriyle konuşmasına başladı. O dönemde seçenekli haberleşme sistemi bulunmadığını, mevcut haberleşme sistemi çöktüğünde yerine koyacak başka bir sistem olmadığı için büyük sıkıntılar çekildiğini söyleyen Yıldırım, "Herkes cep telefonuna, sabite yüklendi şebekeler çöktü. Haberleşme imkanı kalmadı. Bu hizmetle birlikte Türk Kızılayı her türlü umuma açık haberleşme sistemi dışında tamamen acil durumlarda kullanılmak üzere acil haberleşme sistemi oluşturuyor. Türkiye ve dünyanın her tarafından bu alt yapıya sahip olacak. Bu sistemlerle Pakistan'daki Türk Kızılay'ının ekibine bağlanacağız." değerlendirmesi yaptı.

Türkiye'nin 3 büyük fay üzerinde oturan bir ülke olduğunu söyleyen Yıldırım, her zaman her şey olabileceğini, bunun için sürekli hazırlıklı olmak gerektiğini dile getirdi.

"2015'DE DÜNYA LİDERİ OLACAĞIZ"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ise projeyi iyiliğin merdivenlerine süratle tırmanma olarak yorumladı. Küçükali, "Bu proje ile 2015'te dünya lideri olacağız. Dünyada böyle bir yardım projesi yok. Bu dünya insanlığına ciddi bir hizmettir." dedi.