Kahramanmaraş'ta STK'lardan ortak çağrı: Alevi ve Sünni vatandaşların huzurunu bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek

Kahramanmaraş'ta onlarca sivil toplum örgütü temsilcisi, kentte Alevi ve Sünni vatandaşların huzurunu bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini açıklayar

Kahramanmaraş'ta onlarca sivil toplum örgütü temsilcisi, kentte Alevi ve Sünni vatandaşların huzurunu bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini açıklayarak, birlik beraberlik mesajları verdi.

Kahramanmaraş'ta yer alan sivil toplum örgütleri, ulusal gazetelere verdikleri ilanla, kentin adının 'katliam' kelimesi ile anılmasından duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. İlde, Alevi ve Sünni vatandaşların huzurunu kimsenin bozamayacağını açıklayan sivil toplum örgütü temsilcileri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO)'nda bir araya geldi. Alevi ve Sünni kanaat önderlerinin de yer aldığı toplantıda, bir kez daha birlik beraberlik vurgusunda bulunuldu.

Açıklamayı yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza mücadele veren Alevi ve Sünni yurttaşların, zaman zaman karanlık güçler tarafından karşı karşıya getirilmek istendiğinin altını çizdi. Yakın tarihte kara leke olarak hatırlanan olayların da ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyen menfur mihraklar tarafından tezgahlanan acı bir olay olarak tarihteki yerini aldığını kaydeden Balduk, "Sağduyu sahibi hiçbir Kahramanmaraşlının onaylamadığı, hepimizi derinden yaralayan 1978 Maraş Olayları'nın acısı 32 yıldır yüreğimizde. Bu olayda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz." diye konuştu.

Balduk, 19 Aralık'ta kentte yaşanan anma etkinliği sonrasında gerçekleşen provokatif eyleme de dikkat çekti. Kahramanmaraş'taki huzur ortamına nifak sokmak isteyen, aynı mihraktan beslenmesine rağmen farklı sloganlar atan provokatörlere karşı Alevi ve Sünni'lerin sağduyu göstererek gereken cevabı verdiğini anlatan Balduk, "Kahramanmaraş'ta yaşayan Alevi ve Sünni yurttaşlarımızın huzurunu bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş'ın 'katliam' ifadesi ile anılmasından duyulan rahatsızlığı dile getiren Balduk, şairler kenti olan şehrin, Necip Fazıl ve Âşık Mahsuni gibi kültür sanat değerlerini yetiştirdiğini belirtti.

Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin en huzurlu, ekonomik ve sosyal açıdan en gelişmiş kentler arasında yer aldığını hatırlatan Balduk, "Kahramanmaraş'ın bu özelliklerinden bahsedilmiyor. Sürekli 'Maraş Katliamı' olarak gündeme getiriliyor. Biz bu metinde adı bulunan sivil toplum örgütleri ve dernekler olarak hepimiz, bu ifadeden son derece rahatsızız. Bizim üzerimizden kimse hesap yapmasın, oyun oynamasın. Kahramanmaraş'ın adını katliamla anmasınlar. Kahramanmaraş'ı gelip görmemiş, buradaki huzuru, Alevi ve Sünni kardeşliğini görmemiş, yaşamamış insanlar köşelerinden birtakım yazılar yazıyorlar. Bunlar çok incitici. Bunun için de böyle bir ilan metni hazırlama gereği duyduk. Biz burada her zaman olduğu gibi kardeşçe, dostça, yan yana birlikte, kız alıp kız vererek, ortaklıklar kurarak, beraber gezmeye giderek, sohbet ederek, yemek yiyerek, dostluğumuzu pekiştirerek devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara da 32 yıl sonra, yaşanan olaylara sadece Alevilerin değil Sünnilerin de sahip çıktığını görmenin, kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, "Türkiye'ye asıl vereceğimiz mesaj bu. Sadece Alevilerin değil, Sünni kardeşlerimizin de bu olaya taraf olmadığını, karşısında durduğunu, böyle gelişen, büyüyen bir şehrin, olaylarla anılmasının çok doğru olmadığını düşünüyorum. Bu yıl belki değişim ve dönüşüm süreci yaşanacak. Köşe yazarları da bu olaydan belki de bu şekilde bahsetmeyecek." değerlendirmesinde bulundu. Toplantıya katılan diğer sivil toplum örgütü temsilcileri de yapmış oldukları konuşmalarda, Alevi ve Sünni kardeşliğinin altını çizerek, bunun tüm Türkiye'ye yayılması gerektiğini anlattı.