İzmir'in Expo Yarışında İtalyan Desteği

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına İtalya'nın desteğini aldı

İzmir'in Expo Yarışında İtalyan Desteği
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına İtalya'nın desteğini aldı. İtalya'nın İzmir Konsolosu İgor di Bernardini, İzmir'in EXPO 2020 adayı olması halinde İzmir'i memnuniyetle destekleyeceklerini söylerken, Büyükelçiliğe de mektup yazacaklarını bildirdi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Muhsin Dönmez ve Eyüp Sevimli, Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu ile birlikte İtalya'nın İzmir Konsolosu Bernardini'yi ziyaret etti. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin artırılmasının önemine vurgu yapılan ziyarette gündemin ağırlığını İzmir'in EXPO 2020 adaylığı oluşturdu.
İzmir ile Milano'nun EXPO 2015 adaylığı yarışında ipi Milano'nun göğüslediğini hatırlatan Yorgancılar, şöyle konuştu: "EXPO 2015 için Milano ile rakiptik. Milano'yu kutluyoruz. Ancak, rekabet bitti, şimdi destek olma zamanı. İzmir, EXPO 2020 için aday. İtalya'nın desteği de bizim için önemli. İzmirliler olarak İtalya'nın EXPO 2020 yarışında diğer ülkelerin adaylarına karşı İzmir'i desteklemesini bekliyoruz."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin iyi dost olduklarını da vurgulayan Yorgancılar, şunları söyledi: "Ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkilerin yanı sıra Başbakanlarımız arasındaki dostluğun, İzmir'in EXPO 2020 için desteklenmesinde önemli ve etkili olduğunu düşünüyoruz."
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İtalya Konsolosu Bernardini'yi ziyaretinde Akdenizli iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere dikkat çekti. Türkiye'nin İtalya'dan büyük ölçüde makine alımı yaptığını, İzmir'den Ro-Ro taşımacılığı gerçekleştiğini ve turizm konusunda işbirliği olduğunu söyleyen Ender Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti: "İtalya, İzmir'in en önemli dış ticaret partnerlerinden biri. İzmirli sanayiciler iş ilişkileri ve fuarlara katılım için sık sık İtalya'ya gidiyor. İtalya en fazla
1 yıllık vize veriyor. 2 yıllık veya daha uzun süreli çok girişli vize verilmeli."
İzmir'de göreve başlayalı henüz birkaç ay olmasına rağmen konsolosluğun işbirliği içinde olduğu kurumlarla yöneticilerini tanımanın büyük faydasını gördüğünü belirten İgor di Bernardini de, Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin geniş bir yelpazede mükemmel derecede olduğunu söyledi. Bernardini, kendisinden önce görev yapan İtalya Konsoloslarının geliştirdiği ilişkileri daha üst noktalara çıkarmayı amaçladığını ifade ederken şunları söyledi: "Özellikle konsolosluğumuzun verdiği vizelerde 2010 yılında
önceki yıla göre 18 bin artış oldu. Yüzde 40 artışlık bu olumlu gidişat aynı oranda ticari vizelere de yansıdı. İzmir'den İtalya'ya olan ilgi artışının sonucu olan ziyaretler tek taraflı da değil, karşılıklı. Dış ticaret hacminin sürekli artış göstermesi de bizi memnun ediyor."
İtalya'nın İzmir Konsolosu İgor di Bernardini de, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına hükümetlerinin kararları çerçevesinde hareket edeceklerini bildirdi. Bernardini, "İzmir EXPO 2020 adaylığı kesinleşirse memnuniyetle destekleriz. Hatta destek için büyükelçiliğimize de yazı yazacağım" dedi.
İtalyanlar, 2003 sonlarında AB'ye üyelik konusunda atılan adımları da göz önüne alarak Türkiye'yi, yatırım ve işbirliği açısından stratejik önemde bir ülke ilan etti. Türkiye'deki 600 İtalyan şirketinin büyük bölümü Ege'de bulunuyor. Türkiye'deki İtalyan yatırımları imalat sanayiinde taşıt araçları ve yan sanayi, kimyasallar, lastik, elektronik, hazır giyim, seramik ve demir çelik; hizmetler sektöründe ise ticaret ve sigortacılık alanında yoğunlaşıyor. 2009 yılında Türkiye'nin İtalya'ya ihracatı 5 milyar
890.48 milyon dolar, ithalatı 7 milyar 673.37 milyon dolar olurken, İzmir 999.3 milyon dolarlık ihracat, 840.2 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. 2010'un Ocak-Kasım döneminde Türkiye'nin ihracatı 5 milyar 865 milyon dolar, ithalatı 9 milyar 74 milyon dolar, İzmir'in ihracatı 786 milyon dolar, ithalatı 951 milyon dolar oldu.