Erzurum'da Kayağın Serüveni Kitaplaştırıldı

Erzurumlu gazeteci - yazar Durdemir Bilirdönmez, kentte 1915'te başlayan kayakçılık serüvenini, 'İpekyolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum' kitabında kaleme aldı.

Erzurum'da Kayağın Serüveni Kitaplaştırıldı
Yaklaşık 50 yıldır Erzurum'da gazetecilik yapan Durdemir Bilirdönmez, 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na 27 Ocak'ta ev sahipliği yapmaya hazırlanan kentteki kayak ve kayakçılığın geçmişten bu güne gelişimini kaleme aldı. Kültür Bakanlığı'nın destek verdiği, renkli kuşe kağıda basılı 'İpekyolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum' kitabından ilk etapta 5 bin adet basıldı.
Türkiye'deki ilk kayağın 1915'te askeri amaçlı olarak Erzurum'da başladığını belirten gazeteci - yazar Durdemir Bilirdönmez, daha sonra sivil vatandaşların da kayak yapmaya başladığını söyledi. Gençlik ve Spor İl Müdür Fatih Çintimar'la birlikte hazırladıkları kitapta kayağın ilk gününden 2011'e kadar Erzurum, Palandöken ve Kiremitlik Tabya'da yapılan tesisler hakkında bilgilere yer verildiğini ifade eden Bilirdönmez, "Bu süre içerisinde tesislerin hangi bakanlık yada kurumlarca yapıldığı detaylı bir şekilde anlatılıyor. Kitapta ayrıca tesislerle ilgili belge, fotoğraf ve gazete küpürlerine de yer veriliyor" dedi.
440 sayfadan oluşan ve dağıtımı bu ay yapılacak olan İpekyolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum kitabının, kış sporları ve kayakçılıkla ilgili yapılmış en geniş çaplı yayın olduğunu ifade eden Bilirdönmez, "Yedi bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, 1945 â€" 1950'ye kadar Erzurum'daki kış sporları ve kayakla ilgili bilgilere, ikinci bölümünde Kiremitlik Tabya'da kurulan tramplenden 1968'e kadar yapılanlara, üçüncü bölümünde Kiremitlik Tabya'daki faaliyetlerden sonra Palandöken Dağı'nda yapımına başlanan tesislerin 2004'e kadar olan ilk serüvenine, dördüncü bölümünde 2011 Kış Oyunları'yla ilgili ilk ve ikinci müracaatların yapılması ve yürütülen çalışmalara, beşinci bölümünde 2007'den 2011'e kadar oyunlar ve tesislerle ilgili hazırlıklara, altıncı bölümünde 2011'le ilgili yapılan tüm çalışmalara kapsamlı bir şekilde yer veriliyor. Kış Oyunları için yaptırılan 34 tesis ve oyunlar köyüyle ilgili bilgi ve fotoğrafların yer aldığı kitabın yedinci bölümünde tramplenden ilk atlayan kayakçılar ile kayaksporuyla ilgili tarihi serüveni ilk ağızdan aktarılıyor. Kitabın Ek bölümünde Palandöken'le ilgili türkü ve şarkılarla, Palandöken Dağı'nda yaşayan kebelekler ve yetişen çiçekler yer alıyor." dedi.
DURDEMİR BİLİRDÖNMEZ KİMDİR?
1943'de Erzurum'da doğan Durdemir Bilirdönmez, 1961'de Erzurum'da günlük olarak yayımlanan Hüryol Gazetesi'nde mesleğe ilk adımını attı. 1962 - 1970 yılları arasında Hürsöz Gazetesi'nde muhabir ve sorumlu yazı işleri müdürü olarak görev yapan Bilirdönmez, 1974 - 1992 yılları arasında Tercüman Gazetesi Erzurum Bölge Temsilciliği yaptı. 1993 - 2005 yılları arasında İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürlüğü yapan ve sürekli basın kartı sahibi olan Bilirdönmez, gazetecilik alanında çok sayıda ödül aldı. Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nin (DAGC) kurucu başkanlarından olan Bilirdönmez, 1982 â€" 84 ve 1989 - 94 yılları arasında DAGC başkanlığı yaptı. Bilirdönmez, Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.