Büyükşehir Belediyesi 2010 Yılında 215 Milyon Tl'lik Yatırım Yaptı

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 2010 yılı içerisinde 215 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi 2010 Yılında 215 Milyon Tl'lik Yatırım Yaptı
Başkan Toçoğlu, 2010 yılında birçok alanda yatırım yaptıklarını belirterek, "En öncelikli yatırımımız Türkiye'de bir ilk olan Enerji Santrali Projemiz. Türkiye ilk defa bir belediye hidroelektrik santrali inşa edecek. Altyapıdan sağlığa, kültür etkinliklerinden sosyal faaliyetlere, spor alanındaki hizmetlerden, asfalta, ulaşıma, çevre hizmetlerine kadar bir çok alanda yatırımlar yaptık. 2011 yılında da hiç hız kesmeden, tempomuzu artırarak halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.
İlk olarak Enerji Santrali hakkında bilgiler veren Başkan Toçoğlu, "Türkiye'de ilk defa bir belediye hidro elektrik santrali inşa ediyor. Sakarya Nehri üzerine projelendirilen 3 adet Hidroelektrik santralden (HES) 1'insinin ihalesini yaptık. Daha sonra birincisinin inşaatı için çalışmalara başladık ve birinci santralin temeli Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu tarafından atıldı. Santralin ilkinin çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. En kısa zamanda çalışmaları tamamlayacağız. 40 milyon TL'ye mal olacak enerji santrallerimiz tamamlanınca, artık kendi elektriğimizi üretebileceğiz. Dolayısıyla elektriğe harcadığımız maliyeti artık yatırımlara harcayabileceğiz. Halkımıza daha fazla hizmet etme imkanı elde edeceğiz" dedi.
2010 yılında altyapı ve asfaltlama çalışmalarına da büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Zeki Toçoğlu, 2010 yılında 200 bin ton asfalt döktüklerini söyledi. Başkan Toçoğlu, "Asfalt sezonu başlamadan önce 200 bin ton asfalt dökeceğimizin sözünü vermiştik. Bu hedefimizin de üstüne çıktık. 2010 yılı asfalt sezonunda toplam 220 bin ton asfalt döktük. Erenler, Serdivan, Adapazarı, Arifiye, Hendek, Akyazı, Söğütlü, Ferizli, Karapürçek ve Sapanca ilçelerinde asfaltlama çalışmaları gerçekleştirdik. Ayrıca Fen İşleri Daire Başkanlığımızın araç filosunu gençleştirdik. Filomuza 10 adet yeni kamyon dahil ettik" diye konuştu. Altyapı çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirten Başkan Toçoğlu, ADASU'nun 2010 yılında yaptığı çalışmaları ise şöyle açıkladı; "Altyapı yatırımlarımıza devam ettik. 142 kilometre içme suyu çalışması gerçekleştirdik. ADASU bünyesinde 46 km kanalizasyon çalışması gerçekleştirdik. Ayrıca 31 km yağmur suyu çalışması gerçekleştirildi."
ULAŞIM'DA KART54'E GEÇTİK
Ulaşım alanındaki çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Toçoğlu, otobüs alımlarından Kart54'e geçişe kadar birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Zeki Toçoğlu, "Ulaşım alanındaki sıkıntılarımızı biliyorduk. O yüzden ulaşım alanında birçok çalışma başlattık. 2010 yılı içerisinde toplu taşıma araçlarında ücret ödemeleri, nakit kullanım yerine artık Kart 54 ile yapılmaya başlandı. Kart 54, Sakarya için özel tasarımı ile hızlı, ucuz ve kolay ulaşımı bir arada sunuyor. Paralı binişler artık tarih oldu. Şehir merkezindeki birçok kavşakta düzenleme yaptık. Stadyum Kavşağı, Yazlık Kavşağı, Terminal Kavşağı başta olmak üzere birçok yerdeki kavşaklarda düzenleme yaptık. Kavşaklarımızı genişlettik, sinyalizasyon sistemlerini yeniledik. Kavşaklarımızda artık trafik daha rahat işliyor. Ayrıca ulaşım filomuzu gençleştirmek adına bazı adımlar attık. Kamuoyumuzun da bildiği gibi yeni araçlarımızı hizmete soktuk" diye konuştu.
SÜPÜRGECİLER SİTESİNİ HİZMETE AÇTIK
2010 yılı içerisinde Süpürgeciler Sitesi'ni hizmete açtıklarını da belirten Zeki Toçoğlu, "Zirai Aletler Sanayi Sitesi'nin içerisinde Süpürgeciler Sitesi inşa ettik. 2.5 dönüm alan üzerine kurulan süpürgeciler sitesinde 48 süpürgeci esnafına yer yapıldı. Seçim öncesi yapmış olduğumuz ziyaretler süpürgeci esnafımıza böyle bir tesisin yapılacağının sözünü vermiştik. Göreve gelir gelmez süpürgeciler sitesinin ihalesine çıktık ve ardından da sitenin yapımını gerçekleştirdik. Yaklaşık 1 milyon TL'ye mal olan Süpürgeciler Sitesi'nde, esnafımızın daha çağdaş şartlarda çalışması bizi memnun ediyor" diye konuştu.
TARİHİ ÇARK YENİDEN DÖNDÜ
Başkan Toçoğlu, Sakarya'nın simgelerinden olan Tarihi Çark'ın, 1901 yılına ait kartpostaldan elde edilen görüntüsünden esinlenerek, yeniden inşa edildiğini de söyledi. Başkan Zeki Toçoğlu, Kent Park'ın içerisinde yapılan ve 1 milyon TL'ye mal olan Tarihi Çark'ın görkemli bir açılış sonrası yeniden dönmeye başladığını söyledi. Başkan Zeki Toçoğlu, Sakarya'ya yeni yeni tesisler kazandırdıklarını da sözlerine ekledi. Erenler'de bulunan ve şehrin içerisinde kalan hayvan pazarını Ticaret Borsası ile birlikte yaptıkları ortak çalışma ile Alancuma'ya taşıdıklarını ifade eden Başkan Toçoğlu, Alancuma'da modern bir yapının ortaya çıktığını söyledi. Zeki Toçoğlu, 20140 yılında Tıbbi Atık Sterilize Tesisleri'ni de hizmete açtıklarını söyledi. Başkan Toçoğlu, Tıbbi Atık Tesisi için, "Tıbbı Atık Sterilize Tesisi'ni hizmete açtık. Şehrimizdeki bütün tıbbi atıklar ve çevre illerdeki tıbbı atıklar burada toplanıyor. Getirilen tıbbi atıklar tesiste evsel atık niteliğine dönüştürülüyor ve daha sonra atık depolama tesisimize bırakılıyor. Tesisimiz 2000 metrekare alan üzerine inşa edildi. Tesisimizin açılışına Sayın Bakanımız Nihat Ergin'de katılarak bizi o mutlu günümüzde yalnız bırakmadı" dedi.
İtfaiye Teşkilatı'nın çalışmalarına da büyük önem verdiklerini söyleyen Zeki Toçoğlu, İtfaiye personeli için kapalı spor salonu yaptıklarını söyledi. Zeki Toçoğlu, "İtfaiye Teşkilatımıza büyük önem veriyoruz. Onların her zaman zinde olabilmeleri için spor salonuna ihtiyacı vardı. Biz de hemen harekete geçtik ve İtfaiye Daire Başkanlığımızın bulunduğu alan içerisinde kapalı solar salonu inşa ettik. İtfaiyecilerimiz burada her gün düzenli bir şekilde spor yapıyorlar" diye konuştu.
ELEKTRONİK ATIKLAR ARTIK DEĞERLENDİRİLİYOR
Çevre hizmetlerine verdikleri önemden de bahseden Başkan Toçoğlu, 2010 yılında yeni hizmet alanı daha açtıklarını ve elektronik atıkları toplamaya ve geri dönüşümlerini sağlamaya başladıklarını söyledi. Zeki Toçoğlu, bu konuda şunları söyledi: "Elektronik atıkların zararları herkes tarafından bilinmektedir. Çevreye büyük zararı olan bu atıkları belediye olarak topluyoruz. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığımız evlerde toplama hizmetini bizzat yerine getiriyorlar."
7 ADET HASARLI BİNA YIKILDI
2010 yılı içerisinde hasarlı binaların yıkımlarına da önem verdiklerini söyleyen Zeki Toçoğlu, "17 Ağustos depreminde hasar gören ve hem tehlike saçan hem de estetik anlamda şehrimizde büyük bir sıkıntıya yol açan hasarlı binaların yıkımını bir bir gerçekleştiriyoruz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nin kararıyla yıkılmasına karar verilen orta hasarlı binaların yıkımları bundan sonra ki süreçte de devam edecek. Şu ana kadar yedi binanın yıkımını gerçekleştirdik" dedi.
72 ADET ÇOCUK OYUN GRUPLARI
Köy ve mahalleler de çocuk oyun parkları yaptıklarını da dile getiren Başkan Toçoğlu, "Belediyemiz sınırları içerisindeki köy ve mahallelerde 72 adet çocuk oyun parkı inşa ettik. Bu parkların içerisinde tahterevalliden, salıncaklara; spiral kaydıraklardan çatılı kulelere kadar birçok oyun grupları var. Bu parkların içerisinde ayrıca çevre düzenlemeleri de yaptık. Parklarımızın etrafındaki yeşillendirme çalışmalarını bitirdik. Oyun parkları, çocuklarımızın kullanımına açıldı" diye konuştu.
Başkan Zeki Toçoğlu, hizmete açtıklarını Geçici Havyan Bakımevi için ise şunları söyledi: "Son dönemlerde sokak hayvanlarının sayısındaki artışı ve beraberinde getirdiği sorunları düşünerek, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi'ni açtık. Son derece modern bir şekilde dizayn edilen bakımevi'nde sokak hayvanlarının her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Bakımevimizin hizmete girmesi ile birlikte şehrimizin önemli sorunlarından biri olan 'başıboş köpekler' sorununun çözümüne katkı sağlanacak. Tesisimizin verimli çalışması için gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz. İlçe belediyeleri tarafından toplanılıp bakımevine getirilen sokak hayvanları, tesislerde uzman veterinerler tarafından kısırlaştırıp, aşılanıp, küpelenip kayıt altına alınıyor. Bu işlemleri gerçekleştirilen sokak hayvanları daha sonra yasa gereği alındıkları bölgelere tekrar bırakılıyor. Bakımevinde yaptığımız rehabilite çalışmaları ile sokaklarda dolaşan sahipsiz hayvanların sağlık bakımından zararsız hale getirilmesini ve kısırlaştırma sayesinde saldırganlıklarının azaltılmasını amaçlıyoruz."
YENİKENTE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Yenikent Bölgesi'ne yepyeni bir park kazandırdıklarını da sözlerine ekledi. Başkan Toçoğlu, "Toplam 35 dönüm alan üzerine inşa ettiğimiz Yenikentpark'ta, 680 metrekarelik alanıyla cafe restorant hizmet veriyor. 300 kişi kapasiteli cafe restoran, toplu yemek organizasyonlarında da kullanılabiliyor. Yenikent Parkı'nın içerisinde ayrıca spor alanları da yer alıyor. Basketbol ve voleybol sahaları ile fitnes aletlerinin bulunduğu parkın içerisinde vatandaşlarımız sporlarını yapabiliyorlar. 33 bin metrekaresinin yeşil alanın olduğu parkta, 1.5 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolu da mevcut. Çocuklar için oyun gruplarının yer aldığı Yenikent Park'ta piknik masaları da bulunuyor. Camili 1, Camili 2, Korucuk ve Karaman Bölgesi'nde ikamet eden vatandaşların rahatça ulaşabildiği Yenikent Park, bölgeye canlılık kazandırıyor" dedi. Yenikent'e verdiklerini öneme vurgu yapan Zeki Toçoğlu, yeni projelerinden de bahsetti. Zeki Toçoğlu, rekreasyon çalışması için şunları söyledi: "Yazlık-Yenikent Çark Deresi Rekreasyon Projesi'ni gerçekleştirdiğimiz bu önemli bölgemiz atıl bir vaziyetteydi. Hem bu bölgenin daha verimli kullanılması açısından hem de halkımızın gezip, dinlenip, stres atacağı, güzel mekanlar oluşturma fikrimizden de hareketle bu bölgemizde yeni bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde şu an 11 bin metrekarelik alandan oluşan ilk etap çalışmamızın büyük bir kısmını tamamlamış bulunuyoruz. İnşallah yeni yıla yeni sosyal donatı alanlarımızla giriyoruz. İlk etabın çimleri serildi, küçük bir anfi tiyatro inşa ettik, yürüyüş yollarının büyük bir kısmı tamamlandı, otoparkın asfaltını atacağız. Ayrıca gelecek hafta oyun gruplarını da monte edeceğiz. Birkaç küçük eksiğimiz var onları da tamamladık mı ilk etabı da bitirmiş olacağız."
5 YENİ ARITMA TESİSİ İÇİN İHALEYE ÇIKILDI
Yeni arıtma tesisleri için ihaleye çıktıklarını da söyleyen Zeki Toçoğlu, yeni tesisler hakkında şunları söyledi; "Kuracağımız beş arıtma tesisi 700 bin nüfusa hitap edecek. Teknolojik olarak son teknoloji arıtmalar olması sayesinde nüfus artışına göre kapasiteleri arttırılabilecek. Yeni arıtma tesisleri sayesinde vatandaşlarımıza dünya standartlarında kesintisiz içme suyu sağlanacak. Hızır-İlyas Tepesi, Karapürçek, Yeşilyurt, Sapanca ve Hacımercan'da kurulacak olan tesislerden Hızır-İlyas Tepesi'ne kurulacak olan tesis Adapazarı'nın yeni içmesuyu merkezi olacak. Arıtma Tesisleri işin teslim tarihinden itibaren 210 gün içersinde tamamlanacak. Beş arıtma tesisinden Hızır-İlyas Tepesi'ne kurulacak olan tesisİ 3. İsale Hattı'ndan alınan suyu arıtacak şekilde planlandık."
TMO'NUN YERİ BÜYÜKŞEHİR'E DEVREDİLDİ
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yerinin Büyükşehir Belediyesi'ne devrini sağladıklarını ifade eden Zeki Toçoğlu, orada şehre yakışır bir çalışma gerçekleştireceklerini söyledi. Başkan Toçoğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimiz açısından büyük önem arz eden ve halkımızın hizmetine sunulacak olan 5 bin 230 metrekareden oluşan arazinin Büyükşehir Belediyesi'ne devri konusunda desteklerini esirgemeyen Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Bakanımız Mehdi Eker'e tüm Sakaryalılar adına şükranlarımızı sunuyoruz. Mevcut haliyle şehir estetiğini olumsuz yönde etkileyen, terk edilmiş bir harabe görüntüsü veren bu alanda, Büyükşehir Belediyesi olarak yapmayı planladığımız çalışma neticesinde, şehrimize yakışır modern bir görünüm ortaya çıkacak. Biz her zaman ifade ediyoruz, bizim amacımız halkımızın daha huzurlu ve mutlu bir şehirde yaşamasına imkân sağlayacak projeleri hayata geçirmektir. İnşallah burada oluşturacağımız sosyal donatı alanları sayesinde vatandaşlarımıza daha güzel hizmetler sunacağız" dedi.
BAYINDIRLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YERİNE HİZMET BİNASI
Belediyeye hizmet binası kazandırmak için de girişimlerde bulunduklarını söyleyen Başkan Toçoğlu, "Bayındır İl Müdürlüğü'nün yerinin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi için gerekli girişimlerde bulunduk ve bu arazi bize devredildi. biz burasının uygun bir yer olduğunu düşündük. Büyükşehir Belediyemizin geniş bir hinterlandı var. Herkesin bildiği gibi birimler ayrı ayrı yerlerde. Dolayısıyla bizim hizmet binasına, birimlerimizi aynı yere toplayacak bir binaya ihtiyacımız var. Kısa vadede belki yapamayız ama uzun vadede buraya bir hizmet binası yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
YENİ TERMİNAL ŞEHRİMİZE YAKIŞACAK
Yeni terminalin çalışmalarını tamamladıklarını da belirten Başkan Toçoğlu, yeni terminal hakkında ise şunları söyledi: "Şehrimize yepyeni bir terminal kazandırıyoruz. Yeni terminalimiz Hanlı Bölgesi'nde yolların kesiştiği noktada yapılıyor. Şuanda inaatın tamamını bitirmiş durumdayız. Ekiplerimiz çevre düzenlemesini yapıyorlar. Modern bir şehirler arası otobüs terminaline çok yakında kavuşacağız. Yeni terminalimizin toplam arsa alanı 83 bin metrekare. İnşaat alanı ise 24 bin metrekare. Terminalimizin içerisinde, modern bir yapıda olması gereken ne varsa hepsi var. Otobüsler için geniş geniş peronlar, yolcuların ve işletmelerin kolaylıkla kullanabileceği yazıhaneler, alış veriş yapılabilmesi için dükkanlar, bürolar, bekleme alanları, kafeteryalar ve daha birçok mekanlar. Yani hemşerilerimiz inşallah yeni terminalimizden memnun kalacaklar."
2011 YILINDA DA HIZ KESMİYORUZ
Son olarak 2010 yılında birçok çalışmaya imza attıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 2011 yılında da hız kesmeden çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Başkan Toçoğlu, "Biz gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Güzel şehrimizin daha güzel günlere ulaşması için elimizden geleni yapacağız. İnanıyorum ki 2011 yılı Sakarya için güzelliklerin yaşanacağı bir yıl olacaktır. Bu vesile ile hemşerilerimin yeni yıllarını kutluyor, mutlu ve huzurlu bir yıl geçirmesini temenni ediyorum" dedi.