2010 Yılında İhracatta Artış Sağlandı

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 2010 yılında yaş meyve sebze ihracatının 512 milyon 86 bin 688 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

2010 yılında 2009 yılına oranla miktar bazında yüzde 22 dolar bazında ise yüzde 35 artış sağladıklarını ifade eden Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada ülke bazında yaş meyve sebze ihracatı değerlendirildiğinde Rusya Federasyonu'nun ilk sırada yer aldığını, Rusya Federasyonu'nu Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'nın izlediğini kaydetti. Satıcı açıklamasında, "İhracatımızda ilk sırada yer alan ve hemen hemen yarısını oluşturan domates ihracatı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 24 artış gösterdi. Domatesi üzüm, biber, kiraz ve vişne izledi. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bulgaristan gibi alıcı ülkelerle yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Rusya Federasyonu'na ihracatta ihracatçılar sıkı kontrole maruz kalmaya devam ediyorlar. Kontroller parti bazında değil, palet bazında yapılmakta olup kontrol edilen her palet tek tek mühürleniyor. Özellikle Bulgaristan gümrüklerinde yaşanan sıkıntının ülkemizin et ithalatına uyguladığı tedbirlere misilleme olduğuna inanıyoruz. Konu şubat ayında yapılacak olan Avrupa komisyonu toplantısında tekrar ele alınacak. Bizler bu toplantıda ülkemizi savunmak ve uygulamanın ülkemiz lehine değiştirilmesini sağlamak için hazırlanıyoruz. Ukrayna'ya ihracatta ise yasak kalkıyor. Resmi olarak bu hafta içerisinden Ukrayna'dan ülkemize gelecek inspektörler ile Tarım Bakanlığına bağlı inspektörler ortak denetim yaparak Ukrayna'ya ihracat izni verecekler. Bu sıkıntıları aşmak adına öncelikle alt yapımızı daha da güçlendirmek ve çalışmalarımızı bilimsel temeller üzerine oturtmak gerekiyor. Bu doğrultudaki bazı çalışmaları başlattık. Büyük bir heyecan içinde ihracatçılarımızla birlikte yürüteceğimiz 'Rusya Federasyonu'na Yaş Meyve Sebze İhracatının Arttırılması' ve 'İhracata Yönelik Üretimde Kalite ve Standartların Geliştirilmesi' konulu projeler, ihracat süreçlerindeki tıkanıklıkları açacak çalışmalar olacak" ifadelerine yer verdi.
HEDEFİ BELİRLEDİK
Geçtiğimiz yıl ekim ayında üretici ile ihracatçıyı bir araya getirmek; ihracat kalitesinde sürekli ürün tedariki yapmak ve üreticinin ürününün ihracatta değerlendirilmesini sağlamak için Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği ile anlaştıklarını da bildiren Satıcı açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Bu konuda önümüzdeki günlerde Tarım Kredi Kooperatifleri ile tekrar bir araya geleceğiz. Bizler 2011 yılı için yüzde 20 artış sağlayarak 600 milyon dolar ihracat hedefi belirledik. Gıda güvenliğinin sağlanması, zirai ilaç kalıntı sorunun çözülmesi, istikrarlı bir döviz kurunun sağlanması, iklim koşullarının bizden yana olması ithalatçı ülkelerde olumsuz hava koşulları ve ekonomik koşulların düzeltilmesi ile cesur ve atılımcı projeler uygulayarak bu hedefe ulaşacağımıza inancımız tamdır. "