Tarsus Belediyesi, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu Açtı

Tarsus Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün desteğiyle 'Kültür Mantarı Yetiştiriciliği' kursunu açtı.

Tarsus Belediyesi, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu Açtı
Belediye tesisleri Yeşil Salonda, Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Saadet Büyükalaca tarafından verilen kurs, ilk etapta 19 kursiyer katıldı.
Kursun açılışında konuşan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kentte yaşayan insanlara ekonomik yönden katkı sağlamak amacıyla bu kursu açtıklarını söyledi.
Kurs sayesinde insanların oturdukları yerden ekonomilerine katkı sağlayacaklarını belirten Başkan Kocamaz, "Tarsus Belediyesi, normal belediyecilik anlayışının dışında, bu kentte yaşayan insanlara bir nebze olsun, ekonomik yönden dolaylı katkı sağlamak amacıyla kültür mantarı yetiştiriciliği kursu verdiriyor.
Biz rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında vatandaşımıza nasıl yardımcı olabiliriz arayış içinde böyle bir kursu gerçekleştiriyoruz. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü de bize bu konuda destek veriyor. Bugün kültür mantarcılığı yetiştiriciliği kursu için başlangıçta 25 bin TL harcanmıştır. Kurs uygulaması için belediyemiz içerisindeki muhasebe müdürlüğü altındaki bodrum kat düşünülüyor. Teorik dersler ise yine belediyemizin bir projesi olan güneş enerjisi sınıfımızda gerçekleşecek. Kurs bugünden itibaren başlıyor. 24 Şubat'ta kurs sona erecek. İnşallah buradan aldıkları bilgilerle insanlarımız kendi evinde, oturduğu yerden, kendi bütçesine katkı sağlayacak böyle bir çalışmanın içerisine girerler. Şimdiden hepinize başarılar diliyorum, değerli hocamıza da teşekkür ediyorum" dedi.
Kursu veren Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Saadet Büyükalaca, kursta uygulamalı mantar yetiştirme teknikleri öğretileceğini, kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin burada öğrendiklerini kendi evlerinde uygulayabileceklerini söyledi. Büyükalaca, "Bugün sizlere mantar ve mantar yetiştiriciliği hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Oldukça uzun süre bu tür kursları değişik mekanlarda anlattım. Çok başarılı bir şekilde mantar yetiştiriciliği yapan kursiyerlerim var. Sayın başkan 'inşallah bütçenize bir katkı olur' dedi bu bir bütçe olabilir, bu tamamen sizin geçim kaynağınız olabilir. Hakikaten belediye arkanızda durursa ki bu onu gösteriyor, mutlaka arkanızda duracak. Mantar bitkiler alemi içerisinde farklı bir yerde telli bitkiler arasında yer almakta. Çünkü mantarın çok fazla türü var. Bir milyonun üzerinde mantar türü var. Bazıları görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli bazıları da bizim yediğimiz türden çok hücreli mantarlar. Aslında Türk toplumu mantar kültürüne çok uzak değil. Biz mantarı çok seviyoruz, doğadan toplayıp tüketiyoruz. Mantar bizim için önemli bir sebze olarak tüketilen tür. Mersin'de çok tüketilir, Gülnar'da ve bölgemizde çok toplanıp tüketilir. Yörükler çok toplar, çok tüketir çok yerler ve damak tatlarına da çok uygundur. Ama doğadan toplayıp tüketmede bazı sıkıntılarımız var. Eğer mantarın özelliklerini bilmiyorsak yada başka bir yerden gelmişse, çıkan türleri bilmiyorsak çok dikkat etmemiz lazım. Mantarın panzehiri maalesef yok. Bir bölgede yaşıyorsak o bölgede yıllardır tüketiliyorsa, bilinen bir türse veya o türün doğada bir zehirli benzeri yoksa o zaman tüketilebilir. Artık son zamanlarda yaygınlık gösteren tüketim türü böyledir. Doğadan toplamanın alternatifi kültür mantarı yetiştiriciliğidir. Kültür mantarının artık Pazar sorunu yok. Bölgemiz çok cazip olmasına rağmen mantarı üretimi çok az. Tarsusluların ilgi göstereceğine inanıyorum. Kurs sonunda kültür mantarı yetiştirerek bütçenize büyük bir katkı sağlayabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Büyükalaca, kültür mantarının yetiştirilmesinde kullanılan kompos toprağın maliyetinin yaklaşık 2,5 TL olduğunu, çok büyük bir maliyet getirmediğini söyledi.
Konuşmaların ardından Belediye tesisleri içinde bulunan Muhasebe Müdürlüğü binasının altında olan mantar yetiştiriciliği sınıfı kursiyere gezdirildi.