Milpa Genel Müdürü Koçyiğit: '2011 De İnşaatın Büyüme Yılı Olacak'

Kriz dolayısıyla bir önceki yılı beklemede geçiren, 2010 yılında ise yeni projelerle atağa kalkan inşaat sektörü 2011'de de büyüme bekliyor.

Milpa Genel Müdürü Koçyiğit: '2011 De İnşaatın Büyüme Yılı Olacak'
Esenyurt'ta MİLPARK projesini hayata geçiren Milpa'nın Genel Müdürü Rıza Koçyiğit, inşaat sektörünün 2010 yılını ve 2011 beklentilerini değerlendirdi. Kriz dolayısıyla beklemeye geçen birçok firmanın 2010 yılında yeni projelerini hayata geçirdiğini ve bu yılın sektör açısından "büyüme" yılı olduğunu ifade eden Rıza Koçyiğit, "Birbirinin benzeri ve A-B gruba hitap eden konut projeleri doğal olarak bir arz fazlalığı görüntüsü yarattı. Ancak C grubunda hala konut ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Burada da
maalesef yüksek arsa maliyetleri bu gruba konut üretimini güçleştiriyor. 2011'de seçim sonrası 2010'a göre bir miktar daha büyüme bekliyoruz. Bu büyüme oranı eldeki mevcut stokların satış hızına göre şekillenir. Buradaki handikap bir çok projenin 'önce sat - sonra yap' modeli ile yola çıkmasıdır. Dolayısıyla eldeki stokları satarsa ancak yenisini yapabilecektir" dedi.
BDDK'nın geçen ay konut kredilerine getirdiği sınırlamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Rıza Koçyiğit, uygulamanın bankalar için de, kredi kullanan taraf için de doğru olacağını söyledi. Koçyiğit, kredi miktarından çok kime hangi şartlarda kredi verildiğinin önem taşıdığını belirterek, "Sıfır peşinat ile aylık çok düşük taksitlerle başlayan krediler var. Alan kişi 'ödeyebildiğim kadar kira gibi öderim' diye yola çıkıyor. Bir hesap-kitap işi yok. Konut kredilerinde tüketicinin muhakkak bir miktar
parayı peşinat olarak koyması gerektiğine inanıyorum. O zaman tüketici kendini ödeme konusunda disipline edebilir diye düşünüyorum. Gelir sürekliliği veya cebinde bir miktar parası olmayanların konut kredisi riskini almamaları gerekli. BBDK'nın yaptığı açıklamaya göre bu duruma bir düzenleme geliyor* Bankalar konut kredisini, raicin ancak yüzde 75'ine verebilecek ve en önemlisi ekspertizi de SPK uzmanları yapacak. Bu uygulamanın tüm taraflar için doğru olacağına inanıyorum" dedi.