Gaib 2010 Yılı İhracat Rakamlarını Açıkladı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz yılsonu değerlendirme toplantısında, 2010 yılında bölgeden yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 33,5 artarak, 5 milyar 160 milyon dolar olduğunu söyledi

Gaib 2010 Yılı İhracat Rakamlarını Açıkladı
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz yılsonu değerlendirme toplantısında, 2010 yılında bölgeden yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 33,5 artarak, 5 milyar 160 milyon dolar olduğunu söyledi.
Abdulkadir Çıkmaz, birliklerin aralık ayında kaydi ihracat değerinin geçen yıla oranla yüzde 65,5 artışla 609 milyon 517 bin dolar olduğunu belirtti. Bölgeden en fazla ihraç edilen ürünün tekstil olduğunu dile getiren Çıkmaz, tekstilin 2009 yılında toplam ihracatının 1 milyar 619 milyon 183 bin dolar iken 2010 yılında 1 milyar 970 milyon 224 bin dolar olduğunu kaydetti. Bölge ihracatının yüzde 67,7'sini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu ifade eden Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatının yüzde 73,7'si Gaziantep
ilinde kayda alındı. Diğer iller arasında ise en çok ihracat kayıt işlemi Cizre, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Diyarbakır yaptı. Sektörel ihracatımızın yüzde 64,2'sini sanayi ürünleri, yüzde 30,7'sini tarımsal ürünler ve yüzde 0,6'sını madencilik ürünleri oluşturuyor. Geçen yılın Ocak-Aralık dönemine oranla sanayi ürünleri ihracatında yüzde 36,9, tarımsal ürünlerde ise yüzde 24,7 ve madencilik ürünlerinde de yüzde 101,2 artış meydana geldi. Sektörel bazda ise makine halısı, çimento ve toprak
ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, konfeksiyon ürünleri, polipropilen iplikler, dokuma ve örme kumaşlar yer alıyor. Tarımsal ürünlerde ise buğday unu, bisküvi-pasta, kuru kayısı, kakaolu mamuller, makarna, şeker ve şeker mamulleri, bulgur ile bitkisel sıvı yağlar başı çekiyor." diye konuştu.

BÖLGE İHRACATININ BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ORTADOĞU'YA
Çıkmaz, bölgeden yapılan ihracatın ülke grupları dağılımında ilk sırayı yüzde 59 pay ve toplam 3 milyar 51 milyon 953 bin dolar ile Ortadoğu ülkelerinin aldığını kaydetti. Ortadoğu'yu yüzde 19 pay ve 958 milyon 83 bin dolar ile AB ülkelerinin aldığını dile getiren Çıkmaz, üçüncü sırada ise yüzde 6 pay ve toplam 296 milyon 538 bin dolar ile Afrika ülkelerinin geldiğini ifade etti. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 37,7 arttığını açıklayan Çıkmaz, AB ülkelerine yüzde 18,9 ve
Afrika ülkelerine ise yüzde 35,9 ihracat artışı olduğunu kaydetti. Çıkmaz, "Yine bu dönemde bölgemizden toplam 174 ülkeye ihracat yapılmıştır. Ülkelere yönelik ihracatta ilk sırayı yüzde 46,1 pay ile Irak, ikinci sırada yüzde 26,1 pay ile Suriye ve yüzde 11,3 pay ile İtalya üçüncü sırada yer alıyor" şeklinde konuştu.

2010 YILINDA GAZİANTEP'TEN YAPILAN İHRACAT
Bölgenin sanayi ve ticaret kenti Gaziantep'in ihracatta önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çıkmaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Gaziantep Türkiye ihracatında ilk sıralardaki yerini korumaktadır. İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2010 yılında Gaziantep, Türkiye ihracatında en çok ihracatın yapıldığı iller arasında 6. Sırada bulunuyor. Ocak-aralık 2010 döneminde Gaziantep'ten 170 ülkeye ihracat yapıldı. Gaziantep'in ihracat pazarları arasında ilk sırayı Irak aldı. Irak'tan sonra Suudi Arabistan, Suriye, Almanya, ABD, İtalya, İngiltere, Rusya Federasyonu, İran ve Mısır geliyor. 2010 yılında 5 milyar 160 dolarlık ihracatla
ihracat sıralamasında Türkiye genelinde 7. sırada olan bölgemiz ihracatının, 2011 yılında yüzde 15 artışla 6 milyar doları aşağı tahmin edilmektedir"
Çıkmaz, Gaziantep'in son 5-6 yıldan beri ihracatta Türkiye'den önde gittiğini, krizden de en az etkilenen şehirler arasında yer aldığını vurgulayarak krizin Gaziantep'i teğet geçtiğini sözlerine ekledi.
Basın mensuplarının sorusunu yanıtlayan Güneydoğu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı Sami Konukoğlu ise, tekstil sektörünün ihracat için önemli sektör olmaya devam edeceğini bildirdi. Konukoğlu, pamuk fiyatlarındaki artışın etkisiyle Türkiye'deki pamuk üretim alanlarının ve üretim miktarının artacağını söyleyerek, "Bu da tekstil sektörümüzün güçlenmesine ve büyümesine katkı yapacak" ifadelerini kullandı.
Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan da bir soru üzerine 2010 yılında 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini, ihracatlarının 903 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Hedeflerinden gerisinde kalmalarının firmalar için iç piyasanın daha cazip hale gelmesinden kaynaklandığını açıklayan Kaplan, "Bu yılki ihracat hedefimiz 1 milyar 200 milyon dolarlık halı ihraç etmektir" şeklinde konuştu.
(HÖ-HE-Y)