Suç İşlemiş Çocuklara Bilimsel Bakış

Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencileri, 18 yaş altındaki suç işlemiş çocukları mercek altına aldı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi iş birliğiyle Türkiye'de ilk defa yapılan 'Birlikte daha ileriye' projesinde görev yapan öğrencilere, fakülte salonunda yapılan törenle sertifikaları verildi. Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencileri, Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Bürosu'nca haklarında tedbir kararı verilmiş 18 yaşın altındaki çocuklarla bire bir görüşerek onları suça ve kötü alışkanlıklara iten sebepleri tespit etti.
Çocukları suça iten başlıca sebebin ailelerinin bilinçsizliği olduğu belirlendi.
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek Türkiye'de ilk defa yapılan bu iş birliğiyle kendilerinin de birçok şey öğrendiğini kaydetti. Gürlek, "Bu çalışmalarla bir kez daha gördük ki, çocukları suça iten sebeplerin başında ailelerin yanlış tutumları geliyor. Hem aileler hem de toplum, suça bulaşan bu çocukların hatalarından kendilerine de ders çıkarmalıdır" dedi.
Denetimli Serbestlik Bürosu biriminde 22 personelin çalıştığını belirten Gürlek, bu birimdeki hizmet kalitesini daha da artırmak istediklerini söyledi. Gürlek, özellikle çocukları suça iten sebeplerin iyi tespit edilmesi ve işlenen suçlar sonrasında çocuklara psikolojik destek verilmesi gerektiğini kaydetti. E tipi ve H tipi cezaevlerinde 2 bin 300 kişinin olduğunu anlatan Gürlek, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğrencilerinin mutlaka cezaevlerini gezerek oradaki insanlar hakkında da bilgi edinmesi
gerektiğini ifade etti. Gürlek, üniversite ile her zaman iş birliğine hazır olduklarını söyledi.
Uludağ Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esvet Açıkgöz de günümüzde diploma sahibi olan insanların sayısının çoğaldığına dikkati çekerek, "Artık diploma sahibi olmak yetmiyor. Diploma sahibi olanların mutlaka kendi alanlarında tecrübe sahibi olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Üniversite olarak bütün kurumlarla iş birliğine hazır olduklarını kaydeden Açıkgöz, kendilerine bir adım gelene iki adım gideceklerini vurguladı.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Altun ise başka faydalı projelerin de bir an önce hayata geçirilmesini istedi.