İşadamının Yaptığı Hayırlar Valiyi Şaşkına Çevirdi

Adana'da 7 yıl önce öksüz ve yetim kız çocuklarının okuması için 4 katlı evini kız yurdu yaptırıp burs veren, cami yaptıran işadamı Ali İlbeyli, son olarak 32 derslikli Endüstri Meslek Lisesi ile 300 kişilik yurt yaptırmak için protokol imzaladı

Adana'da 7 yıl önce öksüz ve yetim kız çocuklarının okuması için 4 katlı evini kız yurdu yaptırıp burs veren, cami yaptıran işadamı Ali İlbeyli, son olarak 32 derslikli Endüstri Meslek Lisesi ile 300 kişilik yurt yaptırmak için protokol imzaladı. İlbeyli, protokol töreninde hayatını ve yaptığı hayırları anlatınca Adana Valisi İlhan Atış, "Artık sözün bittiği yerdeyiz, çok duygulandım" dedi.
Malatya'nın Darende ilçesinde fakir çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Ali İlbeyli (54) ailesiyle birlikte 10 yaşında Çukurova'nın bereketli topraklarına göç etti. İlbeyli ve ailesi Çukurova'ya gelene kadar çok fakirdi. Bu nedenle İlbeyli çalışmak zorunda kaldığı için sadece ilkokulu bitirip eğitimini sürdüremedi. İlbeyli o zaman kendi kendine, bir gün çalışıp zengin olup özellikle öksüz ve yetim kız çocuklarını okutmayı işsizlere iş sağlamak için söz verdi.
Daha sonra İlbeyli, ailesiyle birlikte Adana'da tekstil fabrikalarında çalışıp birikim yaptıktan bir süre sonra kendi fabrikasını kurma imkanı eline geçti. İlbeyli, çok çalışıp işlerini ilerleterek Türkiye'nin em büyük 500 sanayicisi arasına girdi. Bu yılda en güçlü 200. sanayici oldu. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den plaket aldı.
İlbeyli zengin olunca fakirken verdiği andı hiç unutmadı. Hemen kolları sıvayarak ilk önce Adana'nın Ceyhan ilçesinde bulunan 4 katlı evini 7 yıl önce boşaltarak öksüz ve yetim kızların kaldığı yurt haline getirdi. 60 kız öğrencinin kaldığı yurtta bu zamana kadar yaklaşık 700 öğrenci liseyi bitirip üniversiteyi kazandı. İlbeyli sadece kızları okutmakla kalmayarak üniversiteyi kazananlara da burs verdi. Ayrıca öğrenim gören öğrencileri okullarını bitirdikten sonra fabrikasında ve diğer işyerlerinde iş
verdi. İlbeyli daha sonra ise bir cami yaptırdı. Kendini hayra adayan İlbeyli son olarak Adana'da 32 derslikli Endüstri Meslek Lisesi ve 300 kişilik yurt yaptırmak için Adana Valiliği'nde protokol imzaladı.
Ali İlbeyli, Adana Valisi İlhan Atış'ın da katıldığı protokol töreninde imzalar atılmadan önce kendi hayat hikayesini anlattı. İlbeyli, Vali Atış'a dönerek "Sayın valim ben 10 yaşıma kadar çok dipteydim, çok fakirdim. Benim o zamanki fakirliğimi bugün Türkiye'de kimse yaşamamıştır. Ben çok dipten geldim, fakirlikten geldim. Ama o yaradan bugün aldı getirdi beni Türkiye'nin en büyük 500 işadamı arasına soktu. Bu yıl ise 200. büyük işadamı oldum. Onun için bütün servetimi hayra versem, sabaha kadar secde
etsem yaratana borucumu ödeyemem. Ben çok büyük bir şey yapmıyorum. İnşallah daha güzel şeyler yapacağız. Benim 7 yıldan buyana yetim ve kimsesizlere tahsis ettiğim yurdum vardı. 4 katlı evimiz vardı, biz Adana'ya taşındık bu eve boşalınca ben de yurt yapmaya karar verdim. Öksüz, yetim kimsesiz kız çocuklarına yurt yaptık. Çok sayıda öğrenci burada kalarak üniversite okudu hala okuyan var. Bu öğrencilere aynı zamanda burs veriyorum. Gönlümüz böyle güzellikler yapma peşinde. Eğitime devletimize ne
verebilirsek bu kar diye düşünüyorum. Bir de dünyada emanetçi olduğumuza inanıyorum. Benim malım benim mülküm yok. Hepsi ülkemin hepsi memleketimindir. Şuanda 2 bin 500 çalışanım var. 2 yılda 10 bin kişiyi işe almayı taahhüt ediyorum. Şehrimizde ne kazanıyorsak ben yarısını değil hepsini vermek istiyorum" dedi.
Hayırsever İlbeyli'nin anlattıklarını elini yüzüne koyarak hiç ses çıkarmadan yaklaşık 15 dakika dinleyen Vali Atış şaşkına döndü. Atış, "Siz bir Endüstri Meslek Lisesi bir de yurt yapıyorsunuz bu bizim için bir rüya gibi. O çocuklar sizin çocuklarınız olacak büyüyüp önemli görevlere geldiklerinde de, size minnet duyacaklar. Ben vali olarak sizi takdir ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Sözün bittiği yerdeyiz çok duygulandım teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından lisenin ve yurdun protokolü imzalandı. İmza töreninden sonra Adana Valisi Atış, Ali İlbeyli'ye bir okul fotoğrafı hediye etti.