"Hepatitle mücadele için mutlaka aşı yapılmalı"

Özel BSK Metropark Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Arzu Aslan Kılçık, Türkiye'de hepatit hasta sayısının her geçe

Özel BSK Metropark Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Arzu Aslan Kılçık, Türkiye'de hepatit hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, ücretsiz olan hepatit aşısının mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.

Adana Sağlık Mensupları Derneği'nde (Adana SAMEDER) aile hekimlerine yönelik konferans veren Dr. Arzu Aslan Kılçık, "Ülkemizde Hepatit (sarılık) hastalarının sayısı günden güne artmaktadır. Hastaların ciddi bir kısmı hastalığı sarılık olmadan geçirdiği için gözden kaçmakta ve tanı konamamaktadır. Hepatitin en önemli üç tipi olan Hepatit A, B ve C'nin mutlaka önemsenmesi gerekir. Özellikle karaciğer enzimleri yüksek olan vakaların mutlaka sıkı takip edilmesi ve gerektiğinde vakit kaybetmeden hastaneye yönlendirilmesi gerekir." dedi.

Tedavide önceliğin aşı olduğunu vurgulayan Kılçık, "Bu hastalıklardan Hepatit A ve Hepatit B'nin aşısı mevcut olduğundan, birinci basamak sağlık hizmetlerinde aşılamaya özen gösterilmelidir. Aşılarla bağışıklık kazanan insanlar hastalığa hiç yakalanmamaktadırlar. Hepatit B olarak adlandırılan sarılık tipi çok bulaşıcı olup kan ürünleri ile bulaşmaktadır. Türkiye'de 3 milyon kişi bu hastalık için bulaştırıcı konumundadır. Sağlık Bakanlığı bu hastalıktan korunmak için yeni doğan bütün bebeklere sağlık ocaklarında ücretsiz hepatit B aşısı yaptırmaktadır." ifadesini kullandı.

Hepatit A hastalığının daha yaygın olduğunu, ancak sonuçları itibarıyla daha az zarar verdiğine dikkat çeken Dr. Kılçık, "Sağlık Bakanlığı tarafından aşılama programına alınmamıştır. Hepatit A hastalığı insanlara ağız yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle bu hastalığa yakalanmamak için el temizliğine, hijyen ve gıda maddelerinin temizliğine önem verilmelidir. Hepatit A hastalığından korunmak isteyenler ücretini ödeyerek eczanelerden aldıkları aşıları yaptırabilmektedirler. Kronik karaciğer hastalığına neden olabileceği için viral hepatitler son derece önemlidir ve ülke çapında daha geniş anlamda üzerinde durulmalıdır." şeklinde konuştu.