Bursa Surları 'Sır' Olmaktan Çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz dönem Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan Bursa surlarının gün yüzüne çıkarılması çalışmalarına hız verdi

Bursa Surları 'Sır' Olmaktan Çıkıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz dönem Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan Bursa surlarının gün yüzüne çıkarılması çalışmalarına hız verdi. Çalışmalar kapsamında 14 burcu ve 5 adet kapısı bulunan 3 bin 400 metre uzunluğundaki surların tamamının kent siluetindeki yerini alması hedefleniyor.
Bursa'nın 'tarih başkenti' kimliğini öne çıkarmak için bugüne kadar 253 projenin startını veren Büyükşehir Belediyesi, Fetih Kapı ve Yer Kapı'nın ardından diğer kapıların ortaya çıkarılması ve surların kalan bölümlerinin ayağa kaldırılması çalışmalarına da hız verdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamda İl Kültür Müdürlüğü'nden şuanda Orduevi'nin bulunduğu Bey Sarayı'na kadar olan burç ve sur duvarlarına ait hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Anıtlar Bölge Kurulu'nca onaylandı. Bey Sarayı ve Kaplıca Kapı arasında bulunan sur duvarları ve burçlar ile ilgili rölöve çalışmaları da tamamlanarak anıtlar bölge kuruluna sunuldu.
KAMULAŞTIRMALAR TAMAMLANDI
Projeleri daha önce hazırlattırılan Yokuş Caddesi'nde kamulaştırmalar tamamlanırken, dış yer kapıyla ilgili öneri projeler de hazırlattırıldı. Yine daha önce restitüsyon projeleri hazırlatılan Zindan Kapı ve çevresindeki kamulaştırmalar da tamamlandı. Çalışmalar kapsamında Bithinyalılar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından farklı zamanlardaki ekler ve onarımlar sonucu günümüze değin gelen 14 adet burcu ve beş adet kapısı bulunan toplam 3 bin 400 metre uzunluğundaki surların tamamının gün yüzüne çıkarılması planlanıyor.
SURLAR KENT SİLUETİNDEKİ YERİNİ ALACAK
Bursa'nın sahip olduğu tüm değerlere sahip çıkarak, onları gelecek kuşaklara en iyi şekilde miras bırakma konusundaki kararlılıklarının sürdüğünü belirten Başkan Altepe, geçtiğimiz dönem Osmangazi Belediyesi'nde başlattıkları çalışmaları bu dönem Büyükşehir Belediyesi olarak sonuçlandırmak istediklerini söyledi. Bir yandan proje çalışmaları sürerken diğer taraftan uygulama ihalelerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Altepe, "Bursa Kalesi kısa zaman sonra hem gece hem de gündüz kent siluetindeki yerini alacak" dedi.