Avustralya'da kanser hastaları daha uzun yaşıyor

Yapılan araştırmalara göre Avustralya'daki kanser hastaları, birçok gelişmiş Avrupa ülkesine oranla daha uzun süre yaşıyor. En tehlikeli ve ölümcül ka

Yapılan araştırmalara göre Avustralya'daki kanser hastaları, birçok gelişmiş Avrupa ülkesine oranla daha uzun süre yaşıyor. En tehlikeli ve ölümcül kanserler olan akciğer kanseri, yumurtalık kanseri, kolon ve göğüs kanseri gibi hastalıklara Avustralya'da yakalananlar, İngiltere ve Danimarka gibi zengin ülkelerdeki hastalara oranla daha uzun yaşıyor.

Uluslararası bir araştırma 6 ülkede sağlık sistemlerinin taranması sonucu ulaşılan 2,4 milyon kanser hastasının kayıtları üzerinden yapıldı. Kanser hastalarının en fazla yaşama şansı olan ülkeler arasında Avustralya, Kanada ve İsveç ilk sıraları paylaştı. İngiltere ve Danimarka, 6 ülke arasında kanser hastalarının en az yaşama şansına sahip oldukları ülkeler olurken, Norveç orta sıralarda yer aldı.

Avustralyalı uzmanlar sonuçların teşhis ve tedavideki güzel sistemin ürünü olduğunu ifade ederken, gereksiz ölümleri engellemek için yapılması gereken daha çok şey olduğunu belirttiler.

Victoria Kanser Konseyi Direktörü Prof. David Hill, "Gururlanmaya gerek yok. Kanserde yaşama şansını yüzde 100'e çıkarabilmiş değiliz." dedi.

Avustralya'da kolon kanseri hastalarının yaşama şansı yüzde 66 iken, İngiltere'de bu oran yüzde 54. Göğüs kanserindeki yüzde 88, yumurtalık kanserindeki yüzde 38 ve akciğer kanserindeki yüzde 17'lik yaşama oranı da İngiltere'deki kanser hastalarının yaşama oranından daha yüksek.

Prof. Hill, 6 ülke arasında böyle bir kıyaslamanın yapılmasının nedenini, bu ülkelerdeki sağlık sistemlerini test etmek ve hataları giderebilmek olarak açıkladı. Hill bu araştırma sayesinde, hastaların aile doktorları tarafından, uzman doktorlara daha hızlı bir şekilde sevk edilmelerini ve eldeki tedavi opsiyonlarının hızla devreye sokulmasını amaçladıklarını ifade etti.

1995 ve 2007 yıllarında söz konusu araştırmanın yapıldığı 6 ülkede de kanser hastalarının yaşama oranlarında artış olmuş. Ancak hastalığın teşhis ve tedavi süreçlerinde, İngiltere ve Danimarka'da problemler keşfedilmiş.

Avustralyalı uzmanlar, Avustralya hükümetinin bağırsak kanserinde 50 yaş üzerinde olanlar için ücretsiz film çekilmesini sağlaması halinde, kanserde yaşama oranının daha da yukarı çekebileceklerini söylüyorlar.