Vali Karaloğlu'ndan Abalı Kayak Merkezi'ne 3. etap müjdesi

Van Valisi Münir Karaloğlu, Abalı Kayak Merkezi'nin Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden bir olduğunu belirterek, ikinci etap telesiyejin bitmes

Van Valisi Münir Karaloğlu, Abalı Kayak Merkezi'nin Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden bir olduğunu belirterek, ikinci etap telesiyejin bitmesinin ardından 3. etap proje çalışmalarına başlanacağı müjdesini verdi.

Vali Karaloğlu, yardımcıları Atay Uslu, Murat Uzunparmak, Hüseyin Demirbaş, Nurullah Ertaş ve Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni ile birlikte Artos dağı eteklerine yapılan Abalı Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Uzun süredir kar yağışının beklendiği bölgeye heyetin gelmesiyle birlikte başlayan kar yağışı Vali Karaloğlu ve beraberindekileri sevindirdi. Yapımı devam eden 2. etap telesiyej çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Karaloğlu, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Abalı Kayak Merkezi'ne yapılan bin 200 metrelik teleski tesisinin açılışını ocak ayında Devlet Bakanı Faruk Özak'ın katıldığı bir törenle açtıklarını hatırlatan Karaloğlu, bu yıl KDV dahil 4 milyon TL'ye ihale ettikleri telesiyej tesisinin monte işlemlerinin devam ettiğini kaydetti. Tesisin en zor kısmının bittiğini ifade eden Karaloğlu "Tesisin şuanda direkli dikildi, makaraları takıldı. Üst, alt istasyonlarının yerleri belirlendi. Bundan sonra yurt dışından halat imal edilip gelecek. Mayıs ayında hizmete açmayı planlıyoruz." dedi.

"VAN DENİZİNE KARŞI KAYAK YAPILACAK"

Karaloğlu, Abalı Kayak Merkezi'nin 5 kilometrelik telesiyej tesisi ile birlikte uluslar arası yarışlara müsait hale geleceğini belirtti. Karaloğlu, şunları kaydetti "Karın sadece cefasını çeken bu bölge halkı bundan sonra sefasını da sürmeye başlayacak. Bu bölgede belki dünyada hiçbir kayak merkezine nasip olmayan bir manzara var. Van denizini seyrederek kayma şansınız var. İnşallah önümüzdeki yıl 2'nci bir teleski hattı ile bu bölgeyi daha da zenginleştireceğiz. Bunun zirvesine çıkıldığı zaman Çatak tarafında da kayma şansınız olacak. Dağın arka tarafına gidildiğinde bu pistin 10 kilometreye çıkma durumu var. Onun için Abalı önemli bir kayak merkezi."

KİRAPET ZİRVESİNDE HELİKOPTERLE HELİSKİ KAYAĞI

Vali Karaloğlu ,Bahçesaray bölgesinde karın fazla olduğunu, bu bölgeye bir tesis kurma düşüncesinin olup olmadığı sorusuna şu cevabı verdi: "Bahçesaray ilçe merkezinin rakımı Van ile aynı. Ama Kirapet tepesinde Van'dan daha fazla kar olur. Kirapet'te tesise ihtiyaç yok. Ancak şu anda dünyada heliski dedikleri, helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların kaydıkları mekanlar var. Bu Türkiye'de Rize'nin Kaçkar dağlarında başladı. Kirapet'e tesis yapmadan ham kar üzerinde helikopter kayağını geliştirebiliriz."

2013 DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI'NIN BİR AYAĞI VAN'DA KOŞULACAK

Vali Münir Karaloğlu, Van denizinde yapılacak uluslararası bir organizasyonla ilgili bir müjde daha verdi. Türkiye Kürek Federasyonu'nun teklifi üzerine 2013 yılında yapılacak olan yarışmanın bir ayağının Van denizinde yapılacağını anlatan Karaloğlu, "2011 yılında Van denizinde özel turlar yapıldıktan sonra 2013 yılında Dünya Kürek Şampiyonası'nın bir ayağı Van'da koşulacak. Bu gerçekten bölgenin ve Van'ın tanıtımı için, Van denizinde su sporlarının gelişmesi adına çok güzel bir gelişme." dedi.

İŞLETMECİ AKSOY'A TEŞEKKÜR

Kar altında bir süre yürüyen Vali Karaloğlu, zaman zaman kendisini takip eden gazetecilere kar topu fırlattı. Kafeterya bölümüne geçen Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte bir süre odun sobası önünde ısındı. Karaloğlu, "Türkiye'nin en iyi kayak tesislerinde bile böyle bir mekan yok" diyerek, işletme sahibi Necdet Aksoy'a teşekkür etti. Aksoy, Karaloğlu ve beraberindeki yaklaşık 100 kişilik heyete öğle yemeğinde barbekü yaptı.