Terör Mısır'da kiliseyi vurdu: 21 ölü (2)

Mısır'ın Akdeniz kenarındaki İskenderiye kentinde bir kiliseye yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda 21 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Yetkililer

Mısır'ın Akdeniz kenarındaki İskenderiye kentinde bir kiliseye yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda 21 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Yetkililer Sidi Bişr semtinde bir kilisenin yanında park halindeki bir araca yerleştirilen bombanın, yılbaşını kutlamak için kilisede toplanan Kıpti Hıristiyanların dışarı çıktığı sırada patlatıldığını duyurdu.

2011'in ilk dakikalarında gerçekleştirilen saldırıda yaralananlar arasında Müslümanlar ve polislerin de bulunduğu belirtildi. Saldırıdan sonra Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında küçük çaplı çatışmalar çıkarken, polis bölgeyi abluka altına aldı.

Patlamanın şiddetiyle kiliseyle aynı cadde üzerinde bulunan bir camide de küçük çaplı hasar meydana gelirken, saldırıda hayatını kaybedenlerin cesetlerinden kopan parçalar çevreye yayıldı.

Saldırının El Kaide terör örgütünün geçtiğimiz ay Mısır'daki Hıristiyanları da hedef alacağın belirten açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekiyor.

Saldırıya sahne olan kilisede 2006 yılında da akli dengesi yerinde olmayan bir kişi, kilisedekilere bıçaklı saldırıda bulunmuş, olaydan sonra şehirde bir süre çatışmalar yaşanmıştı.

Geçtiğimiz yılbaşında da ülkenin güneyinde Kıptilerin yılbaşını kutlamak için kilisede bulunan Hıristiyanlara silahlı saldırı gerçekleştirilmesi üzerine 7 kişi ölmüştü.

Mısır'daki saldırı, geçtiğimiz ekim ayında Irak'ta bir kiliseye düzenlenen ve 68 kişinin ölümüyle sonuçlanan eylemden sonra son yıllarda Ortadoğu'da Hıristiyanları hedef alan en kanlı terör saldırısı olarak değerlendiriliyor.

Irak'taki kilise saldırısını üstlenen El Kaide, Mısır'da İslamiyeti seçmelerine rağmen kilisede alıkonan iki kadının intikamını gerçekleştirmek için Hıristiyanları hedef alacağını duyurmuştu.

Geçtiğimiz ay da kiliselerinin tamamlanmasına izin verilmemesi üzerine bazı Müslümanların da destek vermesiyle gösteri yapan Hıristiyanlar polisle çatışmış, olayda iki kişi ölmüş, 150 kişi de tutuklanmıştı.

Hıristiyanlar, cami inşaatlarına kolayca izin verilirken kiliseler için izin şartlarının ağırlaştırıldığını öne sürüyor.

Ortadoğu'daki en büyük Hıristiyan azınlığın yaşadığı Mısır'da Müslüman ve Hıristiyanlar arasında zaman zaman küçük çaplı çatışmalar yaşanmasına rağmen, halk arasında dini ayrımcılık yaşanmıyor.

Ülkede resmi olarak açıklanmasa da Hıristiyanların oranının 85 milyonluk ülkede nüfusun yüzde 7 ile 10'unu oluşturduğu tahmin ediliyor. Ülkedeki Hıristiyan nüfusu hem doğum oranlarındaki hızlı düşüş ve hem de başta ABD ve Kanada olmak üzere Batılı ülkelere göçle birlikte hızla eriyor.