Rizeli engelli aileleri dernek kurdu

Rize'de yaşayan engelli çocukların aileleri Yarına Gülümseyenler Derneği çatısı altında bir araya geldi.

Yarına Gülümseyenler Derneği Başkanı Rıfat

Rize'de yaşayan engelli çocukların aileleri Yarına Gülümseyenler Derneği çatısı altında bir araya geldi.

Yarına Gülümseyenler Derneği Başkanı Rıfat Delihasan, derneği hem birbirlerine hem de toplumda tüm engellerine rağmen yaşamlarını sürdüren vatandaşlara yardımcı olmak, destek vermek, amacıyla kurduklarını söyledi.

Kendisi de engelli bir çocuk babası olan Delihasan, "Amacımız engelli çocukların ve ailelerinin hayatına katkıda bulunmak, bireysel olarak mücadele verilen bu alanda artık bir sivil toplum örgütü olarak yola devam etmek ve engelleri beraberce aşmaktır. Biz ve çocuklarımız hayatın kıyısında kalmadan çareler üretmek, hayata katılmak, üretilmiş çarelerden oluşan haklarımızı da kullanmak istiyoruz. Bizler sevinci, hüznü, öfkeyi maskesiz yaşayan, sevmeyi çok iyi bilen ve konuşmasa da bazen elimizi dahi tutmasa da en derin anlamlarla bakabilen özel çocuklara sahibiz ve onları çok seviyoruz." dedi.

Engellilerin önlerindeki engellerin kaldırıldığında onların pozitif itici bir güce kavuşabileceğine dikkat çeken Delihasan, "Avrupa da engelli bireylerin tamamı eğitimin bütün olanaklarından faydalanmakta, hatta gerektiğinde eğitim imkânı engelli bireylerin ayağına kadar götürülmektedir. Türkiye'de de son yıllarda bu konuda hem devlet nezdinde hem de bireylerde ciddi bir bilinç oluştu ama pratikte bunların sokağa ve hayata yansıması henüz çok yeterli düzeyde değil. Halen işe yada okula giderken büyük sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Kaldırımlar, alt geçitler, üst geçitler, merdivenler, tuvaletler neredeyse gündelik hayattaki birçok şey halen çoğunlukla engelli insanlarımızı gözetilerek yapılmıyor." diye konuştu.

Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 12.29'u, yani 8.5 milyonunun engelli bireylerden olduğunu hatırlatan Delihasan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her insanın bir engelli adayı olduğunu düşünürsek herhalde yapılacak çalışmaları çok daha fazla önemsemek gerekir. Aslında doğru işlenirlerse, imkan verilirse bir ülke için ne kadar büyük bir potansiyel. Polonya'nın başkenti Varşova'da 185 ülkeden engellilerin katıldığı Avrupa Zihinsel Engelli Oyunları'nda atletizm, masa tenisi ve bowling dallarında 5 altın, 1 gümüş, 6 da bronz madalya kazanarak Türkiye'nin bayrağını şeref kürsüsüne çıkardılar. Engelli Basketbol takımımız ise Türkiye'ye altın madalya getirdi. Antrenörleri, annesi babası olmayan hayatta yapayalnız bir engelli öğrencisinin sporla rehabilite olduğunu ve sosyal hayatın içine kıyısından da olsa katılmayı başardığını anlatarak 'Artık onlar mahallenin delisi değil' diyordu. Tüm bunları arkalarında devlet ve toplum desteği olmadan yaptılar, bir de devlet ve toplum desteği olsa neler yaparlar hesap edin."

Delihasan, kurulan derneğin engelli bireyleri topluma kazandırmak adına büyük yarar sağlayacağını söyleyerek derneğin kuruluş aşamasında emeği geçen herkese teşekkür etti.