Meü'de 'Bilimsel Yayın' Sıkıntısı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, MEÜ'de öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının da 0.70'den, 0.30'a düştüğünü açıkladı.

Uluslararası indekse giren yayın sayılarının, üniversitelerin değerlendirme ölçütlerinden biri olduğuna dikkat çeken Aydın, MEÜ'nün yayın sayısında özellikle son yıllarda önemli bir gerileme yaşadığının özeleştirisini yaptı. Türkiye genelindeki toplam 160 üniversite içerisinde 30'lu sıralarda yer aldıklarına dikkat çeken Aydın, daha önce öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının 0.70 iken, söz konusu rakamın bugün 0.30'a gerilediğine vurguladı.
Prof. Dr. Aydın, "Bu sayıyı yükseltmek, hepimizin görevi olmalı. Uluslararası indekslere giren yayınlara göre değerlendirme yapmanın doğru bir değerlendirme olmadığını söyleyebilirsiniz. Ben de sizlerle aynı şekilde düşünüyorum. Belki gerçek bir değerlendirme değil ama ne yazık ki, kabul gören bir değerlendirme" dedi.
Projeye verilen destek miktarlarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Suha Aydın, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) ayrılan desteğin, Bilimsel Araştırma Projeleri'ne (BAP) ayrılan destek miktarına göre çok az olduğunu hatırlattı. TÜBİTAK projelerinin çoğaltılması çağrısında bulunan Aydın, bu noktada da MEÜ bünyesinde; 'Proje Destek Birimi' oluşturduklarını ifade ederek, birimin proje hazırlamak isteyenlere hem teknik, hem de bürokratik engelleri ortadan kaldırmak konusunda destek sağlayacağını, söz konusu birimden de destek alınmasını istedi.
Bir süre önce faaliyete giren MEÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın önemini dile getiren Aydın, bu laboratuvarda daha iyi projeler üretilebilmesi için cihaz ve teçhizat alımı yapılacağı bilgisini de verdi. İhtiyaçların belirlenmesi konusunda tüm öğretim elemanlarının görüşlerini almak istediklerini belirten Rektör Aydın, açıklamasında ayrıca 'biz' kavramı üzerinde de durdu. MEÜ'nün bir aile olduğunu belirten Aydın, MEÜ'nün idari ve akademik personeline de çağrıda bulunarak, "Ortak paydamız aile bütünlüğünü korumak olmalı. Bizler, Mersin Üniversitesi'nin başarılı olabilmesi için gereken her türlü desteği sağlama çabasındayız; sizler de bunu başarma gayreti içinde olmalısınız. Gelin eksikliklerimizi birlikte tamamlayalım" ifadesini kullandı.