Kayıp Yakınları, 2011 Yılına Yine Kayıpların Akıbetini Sorarak Girdi

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından kayıpların akıbetinin açıklanması için her hafta düzenlenen "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" oturma eylemi 99

Kayıp Yakınları, 2011 Yılına Yine Kayıpların Akıbetini Sorarak Girdi
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından kayıpların akıbetinin açıklanması için her hafta düzenlenen "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" oturma eylemi 99. haftasına girdi. Bu hafta taranarak öldürülen 6 köylünün hikayesinin anlatıldığı eylemde, 2010 yılında yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi, aynı ihlallerin 2011 yılında yaşanmaması için yetkililere çağrı yapıldı.
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eylemi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapıldı. İHD üye ve yöneticileri, BDP, MEYADER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve sendika temsilcilerinin de katıldığı eyleme katıldı, yakınları da ellerindeki kayıp yakınlarının fotoğraflarıyla katıldı. Eylemde bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, tüm halkların 2011 yılını kutlayarak, "Bu gün 2011 yılının ilk günü. Ama 2010
yılına baktığımızda yoğun hak ihlallerinin yaşandığı faili meçhullerin, yargısız infazların faillerinin açığa çıkarılmadığı işkencelerin yoğun yaşandığı, düşüncelerini ifade ettikleri için gözaltına alınıp tutuklanan Kürt siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının olduğu ve bir halkın kimliğinin inkar edildiği bir yılı geride bıraktık" dedi.
2011 yılında artık bu ülkede yaşayan hiçbir halkın çocuğunun ölmesini, işkence görmesini, yargısız infazlara uğramasını istemediklerini dile getiren Bilici, "Herkesin kendi kimliğiyle, kültürüyle, onuruyla kendini ifade edebileceği bir yıl olmasını istiyoruz" dedi.
Basın açıklamasının ardından Mardin'e bağlı Nusaybin İlçesinin Yardere köyünde silahla taranarak katledildiği iddia edilen Bedriye Gümüş ve beraberindeki 5 kişinin hikayesi İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş tarafından okundu.
Güneş, halkın üzerine açılan ateş sonucu Abdulselam Acet, Seyfettin Kopçak, Ali Ölmez, Abdulselam Özbey, A. Hakim Göllan'ın da Bedriye Gümüş ile birlikte yaşamını yitirdiğini söyledi. Daha sonra duygularını dile getirmek için kısa bir konuşma yapan Bedriye Gümüş'ün ablası Hayriye Doğan, "Bu benim kardeşimdi. Ona zulüm yapıldı. Ben hakkın hukukun yerini bulmasını istiyorum ve bu davanın peşini bırakmayacağım" dedi. Doğan, daha sonra bütün kayıp yakınlarının ve tüm halkların yeni yılını kutladı.
Yapılan konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan kayıp yakınları daha sonra eylemlerine son verdi.